Kritik mot husrivning som straff för palestinska attacker

2:35 min

Efter den senaste våldsupptrappningen i Jerusalem har Israel lovat hårdhänta svar på palestinska attacker. Bland annat ska palestinier med rätt att bo i Jerusalem kunna fråntas den rätten och släktingar till terrorister och gärningsmän riskerar att få sina hem raserade.

Men husrivning som straff är en metod med tveksam nytta, säger Jessica Montell, tidigare ledare för den israeliska människorättsorganisationen B'tselem.

– År 2005 konstaterade den israeliska armén att husrivningar som bestraffning är kontraproduktivt. Det förhindrar inte terrorism, snarare tvärtom, det tycks vara ytterligare en motivation för terrorister att attackera, säger hon.

Efter att armén 2005 i princip slutade med husrivningar som straff i de palestinska delarna av Jerusalem, har bestraffningsmetoden nu återupptagits.

De sex gärningsmännen från fem palestinska attacker mot israeliska mål under hösten ska alla få sina hem förstörda enligt beslut från israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Det trots att samtliga sex gärningsmän redan skjutits ihjäl av säkerhetsstyrkor.

Metoden har kritiserats av en rad människorättsorganisationer. B'tselem som främst granskar ockupationsmakten Israels övergrepp mot palestinier, menar att de senaste rivningsbesluten är ett sätt för de israeliska politikerna att visa att de gör något för att stoppa terrorismen.

– Militären och säkerhetstjänsten har konstaterat att husrivningar som bestraffning inte kommer att hjälpa. Men det är politikerna som återupplivat metoden som ett famlande sätt att visa hur hårt de kan handskas med terrorism, säger Jessica Montell.

Israels regering menar att husrivningar som bestraffning är en effektiv metod. Att det får terrorister att tänka sig för en gång extra.

En annan ifrågasatt metod att förhindra våld är att frånta palestinier rätten att bo och verka i Israel. Något B'tselems vd Hagai El-Ad är kritiskt till.

– Det permanenta palestinska uppehållstillståndet kan låta som något permanent, men det är allt annat än permanent. Det kan återkallas. Det enda permanenta med tillståndet är att det leder till en lägre personlig status, säger Hagai El-Ad.

Israels regering vill nu skärpa den lagen så att alla palestinier inblandade i våld, allt från terrorister till stenkastare, ska kunna förlora både rätten att bo i Israel och palestinska östra Jerusalem och rätten till välfärdssystemen. Också deras släktingar ska kunna förlora sina rättigheter.