Fortsatt kamp i Katalonien

1:57 min

I Katalonien i Spanien fortsätter kampen för självständighet trots det hårda motståndet från spanska regeringen.

Den envise regionpresidenten Artur Mas lägger nu fram en ny plan som innebär att tidigarelägga regionval, så att folket kan säga sin mening.

– Det är dags att använda det enda instrument som finns kvar för att rådfråga folket. Det är val, sa regionpresidenten Artur Mas inför 3000 människor i Barcelona i går kväll.

Meningen är att nå självständighet inom 18 månader, enligt politikern. Planen är att bilda olika listor där partier skulle gå samman om ett ja eller ett nej till att bilda en egen nation.

Spaniens regering och författningsdomstol har förklarat att en folkomröstning strider mot grundlagen. Den nionde november arrangerade katalanska politiker och folkrörelser istället en symbolisk omröstning där över två miljoner människor röstade.

80 procent uttryckte att de vill ha självständighet. Men omröstningen gav ingen sann bild av opinionsläget. En majoritet av de röstberättigande katalanerna struntade i att rösta.

För regionpresidenten och andra lokalpolitiker kan det nu handla om en kamp mot klockan eftersom åklagare anklagar dem för brott när förbudet mot en omröstning blev trotsat. Artur Mas, som kan hamna i fängelse, anser att misstankarna är orättvisa.

Spanska regeringen anklagas för att försöka påverka åklagarna att vara tuffa mot Artur Mas och stämningen är infekterad i parlamentet. Men premiärminister Mariano Rajoy säger att åklagarna agerar självständigt.

– Jag har inte gett instruktioner till åklagarna, säger premiärministern.

Spaniens regering är djupt bekymrad och anser att självständighetsförespråkarna skapar splittring hos folket.