Björnfotografer polisanmälda

Länsstyrelsen har nu polisanmält de privatpersoner som letade rätt på ett färskt björnide i Kalixtrakten. Vid besöket kröp de ner i idet och tog bilder på tre björnungar. Enligt Länsstyrelsens naturbevakare Anna-Carin Mangi kan björnungarna i värsta fall redan ha svultit ihjäl om honan valt att lämna dem på grund av det mänskliga besöket.

Det är en känslig tid för björnhonor med ungar precis nu. Björnarna är i full färd med att lämna idet och en människa som besöker ett bebott björnide stör björnen. Anna-Carin Mangi är upprörd över händelsen:

– De har vistats vid idet och på det sättet stört djuret och stött honan från ungarna, säger hon.

Enligt Anna-Carin Mangi kan björnungarna som blev fotograferade i värsta fall redan ha dött om honan valt att lämna dem på grund av det mänskliga besöket. Att medvetet besöka bebodda björniden strider mot jaktlagen. Ett sådant besök är att betrakta som ofredande och händelsen är alltså polisanmäld.

Enligt Karina Lövgren, fältchef på Länsstyrelsen, är det av andra anledningar också mycket olämpligt att besöka iden med färska björnspår.

– Den som hamnar mellan en hona och hennes ungar riskerar helt klart att bli anfallen och biten, säger hon.

Hittar man ett färskt ide i skogen ska man avlägsna sig från platsen på en gång. Däremot kan man gärna ringa Länsstyrelsen och berätta var idet ligger.

– Vi är tacksamma för rapporter om färska björnspår och är särskilt intresserade av observationer av björnhonor med ungar, säger Karina Lövgren.