Landstinget ska betala skadestånd för filmad patient

2:18 min

Landstinget i Uppsala dömdes i dag av Svea hovrätt för brott mot tystnadsplikten, för att ha tillåtit filmning av en patient på Akademiska sjukhuset för tv-serien Sjukhuset.

En filmning som skedde två dagar före patientens död och med bilder som visades i TV3 efter hans död.

Hovrätten ändrar tingsrättens dom och kommer fram till att landstinget ska betala skadestånd med 20 000 kronor vardera till de anhöriga till den patient som filmades vid en TV-inspelning på Akademiska sjukhuset i Uppsala 2007.

Landstinget döms nu alltså att betala skadestånd till tre anhöriga. Upplandsnytt var med i Bålsta i dag då hans dotter Susanna Engström väntade på domen tillsammans med representanter för stiftelsen Centrum för rättvisa, som tagit sig an de anhörigas fall.

– Vi var jätterädda såklart och det har ju tagit så lång tid det här. Nu äntligen är det några som lyssnar på oss. Vi har med människor att göra. Det är en så otrolig lättnad att det är någon som lyssnat på oss, som förstår vad vi menar. Jag är så lycklig. Jag är helt euforisk, som att jag åker på moln just nu, säger Susanna Engström som är dotter till mannen som filmades.

Varför har det varit så viktigt att driva den här frågan?

– För att ingen annan ska behöva se sina anhöriga utan att man har gett ett samtycke.

Vad betyder det för andra tror du?

– Att inte de heller behöver gå igenom det här. Att de kan åka in på sjukhus utan att behöva vara rädd för att tv-kameror filmar dig, säger Susanna Engström.

Tidigare har Uppsala tingsrätt friat landstinget, men Svea hovrätt har kommit fram till att landstinget ska betala skadestånd. Hovrätten menar att de genom att tillåta filmningen av patienten åsidosatt den kvalificerade sekretess som gäller inom sjukvården och brutit mot tystnadsplikten.

Filmteamet tilläts bland annat filma då patienten hade akut andnöd och då sjuksköterskorna pratade om att de skulle ringa patientens hustru eftersom det inte fanns något ytterligare som kunde göras för honom.

Att patienten filmats blev de anhöriga klara över först då två av dem råkade få se honom på tv och kände igen honom väl, även om hans ansikte inte visades i bild.

Och det är landstinget som arbetsgivare som är ansvarigt, inte de enskilda anställda, slår hovrätten fast. Stiftelsen för Centrum för rättvisa har drivit fallet ideellt för de anhöriga, och chefen Clarence Crafoord var även han lättad över dagens dom.

– Ja, det känns fantastiskt roligt för familjen. Att hjälpa dem att få rätt mot en mäktig motpart som verkligen har gjort allt för att hindra den här familjen att få en upprättelse och som har begärt miljonbelopp i rättegångskostnader som man dessutom inte har haft, säger han.

På landstinget i Uppsala säger chefsjuristen Jens Larsson att landstinget ännu inte bestämt sig för om man ska överklaga.

– Det är ju ett resonemang som vi måste få föra i lugn och ro och analysera domen. Jag tycker att landstinget ska vara ödmjuka och jag vet att det här har varit väldigt jobbigt för hela landstinget. Många i vår personal har känt med de anhöriga, säger Jens Larsson.

Han tillägger även att landstinget inte kommer att behöva betala något, utan att produktionsbolaget kommer att stå för såväl skadestånd som rättegångskostnader.