Urban Bäckström pekas ut som ny vd för Svenskt Näringsliv

På onsdagen kommer styrelsen för organisationen Svenskt Näringsliv att hålla ett extra styrelsemöte där frågan om en ny vd ska diskuteras. Nu pekas Urban Bäckström, Skandia Livs vd, ut som ny vd efter Ebba Lindsö.

Det brådskar för näringslivets mäktigaste organisation att få en ny vd. Den 19 maj håller Svenskt Näringsliv sin årliga stämma, och då är det tänkt att valet av ny vd ska vara avklarat.

För drygt två månader sedan meddelade den nuvarande vd:n Ebba Lindsö att hon slutar. Det som tvingade bort Lindsö från chefsjobbet var en hård kritik mot hennes ledarstil.

Vd-frågan ska diskuteras på onsdagen
Och inför styrelsemötet på onsdagen är spekulationerna igång. Enligt den kallelse som gått ut till styrelseledamöterna sägs att vd-frågan ”ska diskuteras” på mötet. Det kan betyda att det finns flera kandidater till jobbet och att frågan fortfarande är öppen.

Tidningen Dagens Industri pekar på tisdagen ut vd:n för Skandia Liv, Urban Bäckström, som den som har störst stöd. Urban Bäckström säger själv till Ekot att han av principiella skäl inte vill uttala sig. Å andra sidan dementerar han heller inte uppgifterna.

Förflutet som statssekreterare
Det som talar för Bäckström är hans förflutna i den ekonomiska och politiska hetluften, som tidigare riksbankchef och från jobbet att reda ut bankkrisen i början av 1990-talet under sin tid som statssekreterare på finansdepartementet under en borgerlig regering.

Talar emot honom gör att han är relativt ny på posten som vd för det problemtyngda Skandia Liv. Att efter kort tid lämna lämna den skutan kan ge intrycket av att svika ett förtoende, den varan som Skandia Liv just nu är i så stort behov av.

Sören Granath, Ekonomiekot
soren.granath@sr.se