"Larvig" reaktion på rasistiskt skämt enligt ledamot

1:25 min

Johannes Regell som själv sitter i Västerviks fullmäktige för Socialisterna-Välfärdspartiet, säger att politikernas starka reaktioner på ett skämt från en SD-ledamot i måndags var larvig. Han kallar det i stället ett "torrt gubbskämt".

– Vad det handlar om här är ju ett ganska torrt gubbskämt. Att beskriva det som ett hot mot demokratin och kräva disciplinära åtgärder och annat det är bara larvigt.

– Man trivialiserar kampen för ett jämlikt och modernt samhälle genom detta och gör det således en otjänst.

För Johannes Regell handlar det inte om att han tycker att skämtet var roligt eller passande. Det gör han inte, säger han - men den starka reaktionen fick honom att reagera.

Han menar att både SD och de övriga partierna gör det för enkelt för sig och ser muslimer som en enhetlig grupp som antingen är ond eller god - och inte som individer, och att det är därför både skämtet kom och de starka reaktionerna på det kom.

Johannes Regell säger också att samma skämt, men med ordet muslimer utbytt mot mormoner i stället troligen hade fått ledamöterna att dra på smilbanden.

– Det innebär att då har man olika måttstockar. Man får skämta om somliga religioner och inte om andra. Det här tycker vi är ett förbannat hyckleri. Vi är för ett modernt, öppet, demokratiskt och sekulärt samhälle. I ett sådant samhälle kan man alltid skämta om religioner och man kritisera religioner.

– Det ingår i religionsfriheten. Alla har rätt att tro på vad de vill, men man har också rätt att slippa religion och man har rätt att kritisera religion.