Kommunen går i borgen för Masarna

Avesta kommun går in och borgar för ett banklån på 1,5 miljoner kronor åt speedwayklubben Masarna.
Det blev klart sent i går kväll genom ett fullmäktigebeslut.
- Det känns skönt att vi kan reglera en del privata lån som vi har gjort, säger Sören Aspgren, vice ordförande i Masarna till Dalanytt.

Men fullmäktige var inte enigt i beslutet. Flera partier röstade emot.
- Vi anser att en så här pass stor och väletablerad verksamhet får inte vara så sårbar att man tvingar ta banklån för att det regnar på tävlingskvällarna under en säsong, säger vänsterpartisten Sinnika Rönnkvist.

Speedwayklubben hamnade i ekonomisk knipa sen publikintäkterna den gångna säsongen blev betydligt mindre än vad man räknat med. Det berodde framför allt på det myckna regnandet under matchdagarna.

Från början ville klubben låna 1,8 miljoner kronor direkt av kommunen, men det sa kommunen nej till. Då återkom klubben med en begäran om kommunal borgen för ett banklån på 1,8 miljoner. Och sent i går kväll sa fullmäktige ja till ett femårigt borgensåtagande, men inte för 1,8 miljoner utan 1,5 miljoner kronor.

Vänsterpartiet, kristdemokraterna och partiet Axel Ingmars Lista yrkade dock på avslag. Det blev votering där kommunstyrelsens förslag vann med röstsiffrorna 24-12.