Risken för hivsmitta bland unga ökar

Folkhälsoinstitutet befarar att spridningen av hivsmitta kan ta fart bland ungdomar. Orsaken är ett alltmer utbrett riskbeteende. Samtidigt ökar förekomsten av hiv i landet.

– Det finns en potentiell risk att hiv kan komma att sprida sig bland ungdomar, säger Gunilla Rådö vid Folkhälsoinstitutet.

Hiv är inte längre ett stort spöke för ungdomar och trots att det finns andra allvarliga könssjukdomar ökar ungas riskbeteende. Förra året ökade antalet fall av klamydia med 20 procent bland unga kvinnor.

Vanligare med hiv i Sverige
Samtidigt blir hiv vanligare i Sverige. De allra flesta av de 46 ungdomar vars smitta registrerades förra året flyttade hit och var redan smittade, men den svenska beteendet och exponeringen, i kombination med alltmer smitta, är en blandning som oroar.

– Vi måste förstå att vi är en del av världen och att hiv finns i världen och därför måste vi få ett säkrare sexbeteende bland unga. Det är för att skydda alla på sikt, säger Gunilla Rådö.

På tisdagen presenterade Folkhälsoinstitutet, RFSU och RFSL årets satsning mot det klassiska problemet, ungdomars kondomslarv, med plakat, gratis kondomer och besök på sommarfestivaler.

Går ut hårdare
Förutom att hiv-risken får större utrymme i år är tonfallet nytt, menar Anita Kettunen, informatör på RFSL.

– Det är dags att prata allvar om kondomanvändningen. Det är dags att prata om hur folk väljer att göra, säger hon.

Har det skojats för mycket om det här tidigare?

– Tidigare har det skojats mer men det räcker inte längre med skoj för det är inte skoj.

Är det här ett bättre sätt att nå ut?

– Jag tror att det är ett bra sätt att få folk att ta det på allvar, säger Anita Kettunen, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL.

Johan Wangström
johan.wangstrom@sr.se