Högtidligt när Syrien lämnade Libanon

Vid en ceremoni i Bekaadalen i Libanon på tisdagsförmiddagen avslutades Syriens 29 år långa militära närvaro i landet. De sista omkring 200 syriska soldaterna lämnade landet.

Det var under mycken militär pompa och ståt, som den syriska armén tog farväl av Libanon på tisdagen.

Trupperna gick in landet redan 1976 för att sätta stopp för inbördeskriget, som hade börjat året innan. Först 1990 tog kriget slut, men de syriska soldaterna stannade kvar trots uppmaningar från FN att lämna landet.

Libanon var i praktiken en syrisk lydstat.

Lämnade efter protester
Inte förrän mordet på den förre libanesiske premiärministern Rafiq Hariri utlöste häftiga antisyriska reaktioner och den pro-syriska regeringen tvingades avgå, beslöt Syriens president Bashar al-Assad att ta hem soldaterna och den syriska underrättelsetjänsten i Libanon.

Syrien anklagadas för att ligga bakom mordet. De anklagelserna utreds nu under ledning av FN.

Dagens reträtt är ingen garanti för att det syriska inflytandet över Libanon är över.

Valet nästa test
Det finns starka historiska band mellan länderna. Det val till parlamentet, som är tänkt att äga rum nästa månad, blir ett test på hur starka de pro-syriska krafterna är. De krafterna beklagar öppet att Syrien drar sig tillbaka.

Syrien kommer att ha ögonen på sig eftersom många misstänker att landet på ett eller annat sätt kommer att lägga sig i valet.

Dessutom har den libanesiska säkerhetstjänsten fortfarande goda kontakter med Damaskus även om dess Syrienvänlige chef nu har avgått.

Även Hizbollahgerillan, som stöds av Syrien, är fortfarande en stark maktfaktor i Libanon.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se