Alliansen ger SD poster i nya regionen

2:07 min

Den borgerliga alliansen i landstinget har gjort upp med Sverigedemokraterna om höga poster i den nya regionen. Det visar ännu hemliga protokoll som P4 Jönköping tagit del av.

Sverigedemokraterna får andre vice ordförandeposten i det nya regionfullmäktige, vilket var ett av kraven partiet hade för att stödja en majoritet.

Men uppgörelsen gillas inte av alla, socialdemokraten Jeanette Söderström från Nässjö som sitter i valberedningen är mycket kritisk till uppgörelsen.

– Det känns lite märkligt, med tanke på att Moderaterna under hela valrörelsen och även nu varit tydliga med att man inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Söderström.

I förrgår träffades valberedningen i Landstinget i Jönköpings län för att fatta beslut om vem som ska få de prestigefyllda posterna som ordförande och vice ordförande i det blivande regionfullmäktige, alltså personer som i officiella sammanhang ska representera den nya regionen som bildas efter årsskiftet och som ska leda arbetet i fullmäktige, det så kallade presidiet.

P4 Jönköping har tagit del av protokollen från mötet, som ännu inte offentliga, och där visas nu tydligt hur den styrande Alliansen ser på det parlamentariska läget i regionen. Man ser där Sverigedemokraterna som ett eget block vid sidan av Alliansen och största partiet Socialdemokraterna. Därför får också SD platsen som andre vice ordförande i regionfullmäktige.

Posten går i så fall till Sverigedemokraten Morgan Malmborg från Habo. Ordförande blir moderaten Hans Rocén och förste vice ordförande går till Socialdemokraterna, som ännu inte hunnit processa fram ett namn.

Enligt ett mejl från Sverigedemokraterna, som skickades till Socialdemokraterna efter valet, krävde man just andre vice ordförandeposten i fullmäktige för att stödja ett vänsterstyre. Det är just exakt det kravet som nu Alliansen går med på.

Därmed har nu Alliansen gett besked om hur man ser på Sverigedemokraterna och om man håller kvar vid detta skulle det kunna innebära poster även i nämnder och styrelser.
Men Håkan Jansson, moderat och landstingsstyrelsens ordförande, försvarar uppgörelsen.

– Sverigedemokraterna har ändå nio mandat och över tretton procent av rösterna i landstinget. Då tycker vi det kan vara rimligt att göra den fördelningen, säger Jansson.