Vilda slagsmål när Taiwans oppositionsledare besöker Kina

Taiwans oppositionsledare, Lien Chan, väckte starka känslor när han på tisdagen begav sig på en försoningsresa till ärkefienden Kina. Vid avresan från Taiwan drabbade hans anhängare samman med motståndare till resan.

”Lien Chan förråder Taiwan, han ger efter för kommunisterna”, stod det på kritikernas banderoller vid flygplatsen. Hundratals kravallpoliser lyckades inte förhindra sammanstötningar mellan oppositionsledarens anhängare och regeringstrogna.

Flera personer skadades i tumultet
Stenar, flaskor, ägg och smällare flög runt inne i flygterminalen där flera personer skadades i slagsmålen och tumultet. Lien Chan kunde dock oskadd stiga på planet och inleda sin historiska resa till fastlandet.

I Kina får besöket stor uppmärksamhet och den kinesiska televisionen direktsände Lien Chans ankomst till staden Nanjing i östra Kina nu på förmiddagen.

Det är första gången sen 1949 som en nationalistisk kinesledare möter det kommunistiska Kinas allra högsta ledning. På fredag kommer Lien Chan att träffa den kinesiske presidenten Hu Jintao.

Lien Chan uppger att han vill inleda försoningssamtal med Kina. Något som ses med stor misstro av det nu regerande partiet i Taiwan, det demokratiska progressiva partiet som förespråkar att ön ska bli helt självständig.

Regeringen anser att det är den och inte oppositionen som ska sköta förbindelserna till omvärlden.

Peking ser Taiwan som en del av Kina
Kommunistledarna i Peking betraktar Taiwan som en del av Kina och så sent som i mars ökade spänningarna kraftigt efter att Kina antog en lag som ger dess militär rätt att invadera Taiwan om regeringen där beslutar att ön ska bli självständig.

För 56 år sen flydde nationalisterna till Taiwan efter att ha besegrats av kommunisterna i ett långt och brutalt inbördeskrig.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se