Telia Soneras finska vd slutar

Telia Soneras resultat för årets tre första månader är en besvikelse. Vinsten på drygt 4,5 miljarder kronor var sämre än samma tid förra året och lite lägre än förväntat. På tisdagen lämnade den finska vd:n Anni Vepsäläinen sin post.

– Det är hennes eget beslut. Hon har bestämt sig för att, efter en lång tid i telekombranschen, pröva på någonting annat, säger koncernchef Anders Igel.

Får hon sparken?

– Absolut inte, det är helt och hållet så att hon på alldeles egen begäran har bestämt sig för att lämna verksamheten. Hon har sagt upp sig, helt enkelt, säger han.

Hårdare konkurrens än väntat
Aktien faller på Stockholmsbörsen trots att de flesta av Telias verksamheter går bättre. Konkurrensen i Sverige och framför allt Finland har blivit hårdare än väntat.

Koncernchefen Anders Igel kanske säger det han diplomatiskt måste säga. I Finland tonar en annan bakgrund fram till Anni Vepsäläinens avgång som vd för den finländska enheten Sonera.

Haft det svårt på hemmaplan
En sak är att Sonera haft det svårare på hemmaplan, på ett år har priserna på Soneras tjänster sänkts med 20 procent. Så hård är konkurrensen i Finland och har alltid varit eftersom Sonera inte har samma utgångsläge som tidigare statligt monopolföretag som Telia.

En helt annan sak är den dåliga publicitet Sonera fått i Finland på senare tid, bland annat för sättet företaget hanterat kravet på 1 miljard svenska kronor i inbesparingar som pålagts av koncernledningen i Stockholm.

För någon vecka sedan dementerade ledningen halvhjärtat påståenden i medierna om att företaget försökt förmå mammalediga att avstå från att komma tillbaka.

Skadar namnet Sonera
Lägg till detta den evigt pågående rättegången om olagliga telefonavlyssningar och dataintrång som den tidigare Soneraledningen gjort sig skyldig till. Något som dagens sammanslagna koncern inte har skuld i, men det skadar själva namnet Sonera.

Telia Soneras styrelseordförande Tom von Weymarn sade det rakt ut på tisdagsmorgonen i finsk radio: ”Fortsatt negativ publicitet skulle bli tungt för Anni Vepsäläinen. Därför kom hennes avgång inte som någon överraskning för mig”.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se