Vaggeryd

Alice Åström fast med mamman: Det är inte värdigt

6:12 min

Hon har vårdat sin mamma i nästan 30 år, men nu behöver hon hjälp. Alice Åström, före detta riksdagsledamot från Vaggeryd har hamnat i konflikt med hemkommunen.

I nästan 30 års tid har Alice Åström i Vaggeryd tagit hand om sin sjuka mor. Mamman är döv sedan födseln och lider dessutom av kronisk schizofreni. Trots det bedöms hon av läkarna som tillräckligt frisk för att slippa leva på institution.

Men modern vågar i princip inte gå utanför dörren och blir sämre av att inte träffa andra människor. Ibland har hon vägrat att äta. För Alice Åström och hennes man Lasse Johansson har situationen blivit allt tyngre.

Jag har det ganska jobbigt just nu. Jag sitter i en situation som jag känner att jag inte kan ta mig ur. Jag har en mamma som är 81 år, har kronisk schizofreni och som jag har tagit hand om i snart 30 år eftersom hon mått så dåligt när hon bott ensam. Hon har kunnat ha ett bra liv när hon kunnat bo hos oss.  

– Idag är hon 81 år, kan inte klara sig själv, kan inte resa sig upp från sängen själv. Hon lagar inte mat, hon går inte ut och hon är helt beroende av hjälp egentligen dygnet runt just nu. Vi har ansökt om stöd, korttidsboende i första hand, för vi känner att vi orkar inte och sedan ett särskilt boende. Nu har vi fått avslag på ansökan om korttidsboende och de har istället beviljat henne hemtjänst. I praktiken skulle det innebära att vi skulle ha hemtjänsten i vårat hem, i vårat liv, minst sju gånger per dygn. Vi kommer inte kunna han någon form av privatliv och vara säkra på att det är vårat privatliv. Kommunen lyssnar inte, fortsätter Alice.

Ångrar du att du en gång tog hand om din mamma och inte lät samhället göra det från början?

– Det gör jag ju egentligen inte, för mamma har fått ett bra liv de här åren. Att vi nu sitter i den här situationen, att antingen ska vi ge upp vårt privatliv och ha hemtjänst här dygnet runt eller sätta mamma ensam i en lägenhet med hemtjänst - det är inte rimligt och det är inte värdigt att jag ska göra så.

P4 Jönköping har pratat med chefen för biståndsenheten vid Vaggeryds Kommun Magnus Ljungvid som inte vill kommentera fallet av sekretesskäl. Däremot kommenterar Sören Ståhlgren, ordförande för socialnämnden i Vaggeryds kommun, situationen så här. 

 – Hon ringde mig igår kväll och då uppmanade jag henne att överklaga beslutet. Vi ska ju se till individens bästa. Hur det gestaltats i det här fallet kan jag inte svara på, det är jag inte insatt i, säger Ståhlgren. Han sitter inte som beslutande i ärendet då det inte ligger på politikernivå utan på tjänstemannanivå.

Han berättar för P4 Jönköping att han ska träffa tjänstemännen imorgon för att försöka reda ut fallet.