Namninsamling om EU-omröstning igång
På måndag 2 maj ska socialdemokratiska EU-kritiker fatta beslut om att starta en namninsamling bland sina medlemmar för att få till en folkomröstning om EU:s grundlag. Det krävs ungefär 7 000 namn. Socialdemokraternas studentklubb i Lund har redan startat insamlingen.
– Vi har börjat i lite lokal skala i Lund, säger Helena Lindh från socialdemokratiska studentklubben i Lund.
Hur många namn har ni fått ihop?
– Vi har ungefär 100 namn. Det har varit ganska enkelt att få ihop.
Wibe säker på namninsamling
Om knappt en vecka, måndag 2 maj, möts socialdemokratiska EU-kritiker. Föreningens ordförande, Sören Wibe, är rätt säker på att namninsamlingen kommer igång.
– Vi sätter ingång en namninsamling för att få in de 6 817 namn som behövs för att åstadkomma en allmän medlemsomröstning om den här saken, säger han.
Blir det som en kampanj då?
– Då blir det det i den meningen att man måste tänka igenom hur man ska göra det, man måste kontakta olika personer ute i landet, man måste ha regionansvariga och så vidare, säger Sören Wibe.
S ska framstå som enat 1 maj
EU-kritikernas enda eftergift mot sitt parti är att namninsamlingen inte ska göras 1 maj.
– Det är en dag då man ska demonstrera enighet kring rörelsens värderingar. Det är en helt rimlig ståndpunkt att man inte ska demonstrera de åsiktsskiljaktigheter som finns i den här frågan, just den dagen, säger Wibe.
Kastar det ändå inte en skugga över 1 maj när ni träffas dagen efter?
– Det är klart att det kommer vara känt 1 maj men att det på något sätt skulle beröra det totala innehållet kan jag aldrig tänka mig.
Få saker förändrar läget
Det enda som kan få de socialdemokratiska EU-kritikerna att ändra sig är om regeringen och de borgerliga skulle svänga så att EU:s grundlag godkänns genom att riksdagen fattar två beslut – ett före jul och ett efter valet nästa år. Som det nu är ska det bara bli ett beslut i år.
Men regeringen har, enligt vad Ekot erfar, inga sådana planer. Det är bara om pressen om folkomröstning blir tillräckligt stor som regeringen kan tänka sig att Sverige inte ska erkänna EU:s grundlag förrän efter nästa års val.
En sak har i alla fall de socialdemokratiska EU-kritikerna redan åstadkommit. Folkomröstning eller ej kommer att bli en av huvudfrågorna när riksdagen på fredag har partiledardebatt om EU:s framtidsfrågor.
Herman Melzer
herman.melzer@sr.se