Pappor kan få 20 extra föräldradagar

Uppdaterad 17:04
Papporna ska få en hel månad med sina nyfödda spädbarn direkt efter förlossningen istället för som i dag tio dagar. Det är det senaste förslaget från regeringens utredare Karl-Petter Thorwaldsson. Anledningarna till att han vill att föräldrarna ska få en hel månad tillsammans med sin nyfödda är flera.

– Förlossningsvården i dag är väldigt nedtagen i tid. Man stannar inte så länge på BB som bara för tio, femton år sedan. Det gör att behovet av att pappan är med och avlastar mamman är mycket större i dag än tidigare, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det kanske viktigaste skälet för oss är att vi har sett att kan man få en tidig anknytning både mamman och barnet och pappan och barnet så resulterar det ofta i att pappan har bättre kontakt med barnet när det blir äldre. Vi hoppas kunna få den nära kopplingen mellan barnet och pappan även när barnet är väldigt litet, säger han.

Föreslår 30 dagars ledighet för pappor
I december påbörjade Rolf Forthmann en åtta månader lång föräldraledighet, men redan när Sigge föddes var han hemma i en hel månad.

Det innebär att han tog ledigt så lång tid som Karl-Petter Thorwaldsson föreslår att pappan ska få, de vill säga 30 dagarna.

Dessa ska kunna tas ut under de 90 första dagarna efter förlossningen, istället för som i dag då papporna har tio dagar som de kan ta ut under den första 60 dagarna sedan bebisen kommit hem från sjukhuset.

– För mig som farsa är det klart att man får en annan, fylligare, relation till barnet, man ser honom i en annan aspekt, säger Rolf Forthmann.

Förslaget med en pappamånad direkt efter förlossningen är ett av flera förslag som kommer i den utredning om föräldraförsäkringen som Karl-Petter Thorwaldsson gör på uppdrag av regeringen.

Kommer kosta en halv miljard
Förslaget kommer att kosta en halv miljard ungefär och Karl-Petter Thorwaldsson räknar med att de pengarna ska finnas inom ramen för föräldraförsäkringen.

Tidigare förslag som Thorwaldsson har gått ut med i förtid är att föräldrar bara ska kunna ta ut föräldrapenningen tills barnet fyller fyra år istället för idag fram till barnen fyller åtta år. Syftet med det är att kvinnan fortare ska komma ut på arbetsmarknaden igen.

Föräldraförsäkring före förlossningen
Ett annat förslag från den kommande utredningen är att den gravida kvinnan ska kunna ta ut föräldraförsäkring en månad före förlossningen.

Idag är många blivande mammor hemma före förlossningen men det fungerar på olika sätt i olika län. Vissa blir sjukskrivna medan andra får ta ut dagar från föräldrapenningen i förtid.

Det nya förslaget ska göra systemet mer rättvist. Hela Karl-Petter Thorwaldsson utredning om föräldraförsäkringen ska vara klar i september.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se