Livsmedelsverket ger nya kostråd

1:47 min

Dubbelt så mycket grönsaker och max ett halvt kilo kött i veckan. Det är byggstenar i Livsmedelsverkets nya kostrådsförslag. 

I Livsmedelsverkets nya kostråd kommer miljöaspekten vara viktig. I de förslag som de presenterandes i dag var det stort fokus på att äta lagom mycket, att vi rör mer på oss och så miljön, gärna i kombination med en mer vegetarisk kost.

– Det går hand i hand. Det är både bra för hälsan och för miljön att minska på köttet och öka på mat från växtriket, säger projektledare Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket.

Vi borde äta nästan dubbelt så mycket grönsaker och frukt mot vad vi gör i dag, minst ett halvt kilo om dagen tycker Livsmedelsverket, gärna rotfrukter och baljväxter. Och till stor del kan det ersätta köttet, där rekommendationen är max ett halvt kilo tillagat kött i veckan.

I dag presenterades Livsmedelsverket sina förslag till nya kostråd för bland annat forskare, dietister, representanter från konsument och patientorganisationer och
så livsmedelsbranschen. Tanken är att alla ska kunna komma med förslag och reagera på råden.

Elisabeth Rytter är forskning och nutritionsansvarig på arbetsgivar- och branschorganisation Livsmedelsföretagen. Hon tycker råden är bra i stort, men har några funderingar, bland annat kring uppmaningar kring fullkorn.

– "Bröd, flingor, gryn pasta och ris". Där står fullkorn i stället för produkter av vitt siktat mjöl. Här tycker jag man för konsumentens tankar mycket till mjöl och bröd. De nuvarande råden är bättre där man plockar upp att det också handlar om vilket ris du väljer och att man kan välja bulgur och matvete bland annat, så att man tydliggör det, säger Elisabeth Rytter.

En anledning till att råden ses över är att vi är många med övervikt, därför vill Livsmedelsverket också att vi rör oss mer, minst 30 minuter om dagen och att vi äter lagom.

– Fysisk aktivitet har inte att göra med maten direkt. Men på ett sätt, för när man rör sig mer kan man äta mer mat och då är chansen större att man får i sig tillräckligt av alla vitaminer och mineraler som man behöver, säger Livsmedelsverkets projektledare Åsa Brugård Konde.