Fler politiker vill slopa danstillstånd

1:23 min

Allt fler riksdagsledamöter vill avskaffa danstillståndet. Enligt ordningslagen måste krogar ha ett speciellt tillstånd om dans ska förekomma - och har man inte det kan man bötfällas om gästerna börjar spontandansa.

En av dem som lagt en motion för att avskaffa danstillståndet är Centerpartisten Johanna Jönsson, som tycker att tillståndet är en börda för näringsidkare.

– Att de ska vara ansvariga för om någon ställer sig upp och börjar dansa lite är ju orimligt och det tror jag de flesta förstår, säger hon.

Nyligen uppmärksammade Gefle Dagblad att en krog i Gävle fått en varning av kommunen efter att vid tre tillfällen haft dansande gäster utan att ha tillstånd. ”Har man en lokal med en yta där dans kan uppstå, så ska man ha tillstånd” sa Gävlepolisen till tidningen i måndags.

Nu vill alltså flera politiker att lagen ändras.

– På senare tid verkar det vara svårt att hitta motdebattörer i frågan. Det visade sig inte senast förra veckan när jag var tillfrågad att vara med i P3, men man lyckades inte hitta någon som ville försvara danstillståndet, säger Johanna Jönsson (C).

Mellan 2007 och 2010 lades en motion per år om att avskaffa danstillståndet, men mellan 2011 och 2014 har sammanlagt 20 motioner lagts av ledamöter från alla partier förutom Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterparitet.

Johanna Jönsson tror att tillståndet kan komma att avskaffas inom kort.

– Jag tror att chanserna är goda i år, dels så är det fler andra partier som också lagt motioner, enskilda och där folk gått ihop, som jag ser det så verkar opinionen ha vuxit i den här frågan.