Svarta män utsatta i USA

1:52 min

Unga svarta män i USA löper betydligt större risk än vita att skjutas ihjäl av polisen. Det visar statistik som bygger på polisens egen rapportering.

Misstro mot polisen och domstolarna för att vara rasistiska är ett skäl till den våg av protester som rullar över USA, efter att en svart tonåring i Ferguson dödats av en vit polis:

En aktivist i Cleveland Ohio igår säger att det pågår utrotning och mord av "people of colour", färgade människor. Antingen blir de skjutna av polisen eller så åker de i fängelse, ropar han i sin megafon, det ska stoppas.

Misstron mot polisen är utbredd bland afro-amerikaner. Inte minst unga män rapporterar ofta att de känner sig trakasserade av polisen.

Det finns grund att påstå att polisen skjuter svarta till döds oftare än vita. Journalister i ProPublica, som bearbetat det underlag polisen själv rapporterat pekar på att det är 21 gånger mer sannolikt att dödas av en polis för en ung svart man, än för en ung vit.

Siffrorna är ofullständiga eftersom de bygger självrapportering och ProPublica uppger att många av polisdistriktet antingen inte rapporterar antalet dödsskjutningar alls, eller bara vissa år eller att rapporterna kan vara ofullständiga.

Trots osäkerheterna anser ett par experter som Propublica talat med att skillnaderna mellan svarta och vita som siffrorna visar är relevant och så stor att den sannolikt. inte beror på mätfel.
Händelseutvecklingen i Ferguson, Missouri, efter att en vit polis skjutit ihjäl en svart obeväpnad tonåring har utlöst en uppdämd vrede som går i en protestvåg över USA.

I Cleveland, Ohio, sammanföll den med protester mot att en tolvårig svart pojke sköts ihjäl på nära håll av en vit polis i helgen. Pojken viftade med en pistol som kan skjuta gummikulor och skrämde folk, enligt den som larmade polisen. Polisen bedömde att pojken var hotfull och dödade honom.

Polisen har offentliggjort en övervakningsfilm av vad som hände och kritiken ser ut att växa över att polisen dödade ett barn.