Felmedicinering ledde till spädbarns död

Åklagaren krävde ett strängare straff när rättegången i hovrätten inleddes på tisdagen mot den sjuksköterska från Kalmar som dömts för att ha vållat en tremånaders bebis död.

Sköterskan blandade av misstag en för stark koncentration av en medicin och därför bör hennes ansvar slås fast tydligt menar åklagaren Carina Maxson.

– Alla är straffrättsligt ansvariga, även inom sjukvården. Här iakttog vi, som jag bedömde, ett uppenbart fall av en oaktsamhet, därför inleddes en förundersökning och därför driver jag målet, säger hon.

Blev fel
Det var varken stressigt eller ont om personal när den erfarna sköterskan skulle blanda till dropplösningen till den lilla tremånaders flicka som behandlades för kramper. Ändå blev det fel.

Sköterska tog fel variant av läkemedlet med en tio gånger högre koncentration än vad som var tänkt och flickan förgiftades helt enkelt och dog inom några timmar.

Åklagaren visade i rätten upp de olika varianterna av läkemedlet för att bevisa att de inte borde vara så lätta att förväxla och krävde att sköterska förutom den villkorliga domen i tingsrätten ska få ett bötesstraff.

Kräver att hon frias
Sköterskan, med mängder av prickfria tjänstgöringsår bakom sig, såg spänd ut där hon satt i rättssalen, medan hennes advokat krävde att hon helt skulle frias med motiveringen att det inte rör sig om straffbar oaktsamhet.

Istället försökte han visa att sköterskan bara var en del i en kedja av olyckliga omständigheter till exempel dåliga rutiner för läkemedelhantering och läkare som borde ha reagerat på biverkningarna av den felaktiga doseringen.

Dessutom pekade han på att läkemedelsbolaget efter händelsen nu beslutat dra tillbaka den starkare koncentrationen på grund av riskerna med förväxlingar.

Vårdförbundet följer rättegången
Målet följs på plats av Vårdförbundet eftersom det anses principiellt viktigt kring ansvaret för fel inom vården och vem som ska pröva felen.

Förbundsjuristen Carita Fallström befarar att hot om domstol kan göra personal rädd att anmäla sina fel.

– Jag är rädd för att detta kommer att göra att vi får ännu färre anmälningar om fel och brister. Därmed blir det sämre ur patientsäkerhetssynpunkt eftersom vi då får ännu sämre information om vad som faktiskt händer i vården, säger hon.

Men när det handlar om liv och död är det inte bra att få en juridisk prövning om det sker ett fel?

– Självfallet är det väldigt viktigt, men det personliga yrkesansvaret, som alla i vården har, kan också prövas i den ordning vi har för Lex Maria-anmälningar och ansvarsnämnden, säger Carita Fallström, förbundsjurist på Vårdförbundet.

Rättegången pågår till och med torsdag.

Daniel Rundqvist Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se