"Osannolikt att landstinget överklagar"

1:45 min

Socialdemokratiska landstingsrådet Vivianne Macdisi tror inte att det blir någon överklagan efter hovrättsdomen igår där anhöriga till en svårt sjuk patient som filmades för tv-serien Sjukhuset på Akademiska sjukhuset nu får skadestånd för att landstinget enligt hovrätten har brutit mot sjukvårdssekretessen genom att tillåta filmningen. 

– Vi för ett resonemang och domen måste analyseras, men jag skulle hålla det för osannolikt att domen överklagas till Högsta domstolen, säger Vivianne Macdisi (S).

Landstinget döms för att betala skadestånd på 20 000 kronor var till tre personer.
Tidigare har Uppsala tingsrätt friat landstinget, men Svea hovrätt har kommit fram till att landstinget ska betala skadestånd för att genom att tillåta filmningen åsidosatt den kvalificerade sekretess som gäller inom sjukvården och brutit mot tystnadsplikten. Filmteamet tilläts filma när patienten hade akut andnöd och då sjuksköterskorna pratade om att de skulle ringa patientens hustru eftersom det inte fanns något ytterligare som kunde göras för honom.

Att patienten filmats förstod de anhöriga först när två av dem, efter hans död, råkade få se honom på tv, och de kände igen honom även om hans ansikte inte visades i bild. Och det är landstinget som arbetsgivare som är ansvarigt, inte de enskilda anställda, slår hovrätten fast.
Mannens dotter Susanna Engström sa såhär igår:

– Det har tagit så lång tide det här och äntligen är det någon som lyssnar på oss. Jag är så lycklig!

Socialdemokratiska landstingsrådet Vivianne Macdisi har när hon var oppositionslandstingsråd sagt att landstinget i stället för att sätta hårt mot hårt i rättsprocess borde be om ursäkt till de anhöriga – och nu menar hon att hovrättens bedömning ligger i linje med vad hon tyckt - till exempel när det gäller om det här är en kränkning eller inte.

– Det här har berört de anhöriga mycket och det har jag stor förståelse dör. Jag tycker att det är väldigt viktigt att landstinget är och uppfattas som en verksamhet som sätter etiska principer högt. Jag tycker också att det är viktigt att framhålla att landstinget beklagar det lidande som de anhöriga utstått.