Jämtland

JK kritiserar länsstyrelsen

Länsstyrelsen i Jämtland får hård kritik från Justitiekanslern, JK, efter en anmälan från Ruvhten Sijte för att ha upplåtit samebyns renskötselområde för älgjakt till fjällägenhetsarrendatorer.

JK konstaterar bland annat att Ruvhten Sijte inte fått yttra sig över ansökningar om jakträttsupplåtelser någon gång under en period på flera år, enligt JK står det i direkt strid med förvaltningslagen.

Länsstyrelsen kommunikation med samebyn har begränsat sig till att samebyn har fått kopior på besluten om jakträttsupplåtelserna och under ett år var också samebyn tvungna att själva begära ut handlingarna från länsstyrelsen. JK menar att länsstyrelsens handläggning strider mot förvaltningslagens krav på kommunikation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio