Norrköping

Oviss framtid för skolmuseum

1:54 min

Det är oklart vad som kommer att hända med det unika skolmuseet i Norrköping.Museet har lokaler i den gamla Oskarsskolan som ska byggas om och användas till annat av kommunen.

Stödföreningen som driver museet ideellt åt kommunen har inte fått veta något och ordförande Sten Göte Svensson är mycket besviken på Norrköpings kommun.

– Det verkar som om kommunen försöker att dölja så mycket som möjligt så att det inte blir någon reaktion innan fullmäktigesammanträdet i december. Vi i stödföreningen är 70 och 80-åringar och kan inte åta oss att göra ett nytt skolmuseum och det betyder att museet försvinner säger Sten Göte Svensson.

Sedan år 2000 ligger skolmuseet i Oskarsskolans lokaler vid Djäkneparken i Norrköping, i gamla klassrum. Museet har Sveriges en gedigen samling skolmaterial från förr, bl.a. landets största samling av skolplanscher.
En grupp äldre eldsjälar, var av Sten Göte Svensson är en, sköter det hela ideellt, men kommunen äger museet och samlingarna.

I museets lokaler planerar kommunen att det ska bli förskola och fritidshem. Ett förslag är att flytta museet till det mindre, intilliggande, Bruno Mattssonhuset, något som Sten Göte Svensson motsätter sig.
Men Håkan Karlsson på kommunen har en annan åsikt.

– Jag tycker vi ska titta närmare på det. Om man bygger om huset på insidan borde det kunna gå att göra museiskolasalar av det. Det sista vi vill är att det här ska läggas ner säger Håkan Karlsson.