Skanska i mutskandal i Brasilien - lämnar kontinenten

3:15 min

För att få ett kontrakt på en gasledning i Amazonas ska Skanskas partner ha betalat ut miljoner i mutor. Nu har 20-talet chefer på byggbolag i Brasilien gripits av polis. Nu lämnar Skanska kontinenten.

Det svenska byggföretaget Skanska har dragits in i en stor korruptionsskandal i Brasilien. Ekot kan avslöja att Skanskas brasilianska samarbetspartner misstänks ha betalat ut 5,85 miljoner kronor i mutor.

– Den här miljön som finns i Sydamerika med mycket korruption, är ju jättesvår att jobba i, säger Skanskas Latinamerikachef Johan Henriksson.

Bolaget har nu beslutat sig för att nu lämna Latinamerika.

Minst två av Skanskas brasilianska partners erkänner i polisförhör att de betalat ut mutor till det statliga oljebolaget Petrobras, för att få miljardkontrakt på bland annat raffinaderier och gasledningar som Skanska varit med och byggt.

Ett av fallen gäller en gasledning i Amazonas som Skanska byggde tillsammans med det brasilianska byggföretaget Camargo correa.

En representant för Camargo correa har i polisförhör erkänt att de betalat nästan sex miljoner kronor i mutor för att få kontraktet på gasledningen, värt 1,6 miljarder när det skrevs under 2006.

Skanskas Latinamerikachef Johan Henriksson säger att Skanska utreder mutmisstankarna.

Har skanska betalat ut mutor i nåt av projekten i Brasilien de senaste åren?

– Ehh. Det vet jag inte. Vi håller på och gör uppföljningar nu internt.

Det finns ju till exempel den här gasledningen upp till Manaus, där finns det ju påståenden om att det har betalats ut mutor av er partner.

– Ja det är som du säger, det är ett påstående från en direktör som kommer från den partnern som påstår detta. Vi har inte sett något men vi tittar ju självklart även på detta för att säkerställa att så inte är fallet.

Men varför skulle han ljuga om att dom själva betalt ut mutor?

– Ehh, jag vet inte. Personen i fråga är ju vad jag förstått häktad och är under förhör och vad de säger och inte säger och trovärdigheten i det som sägs under de här förhören det vet inte jag.

20 chefer på en rad stora byggföretag har gripits av brasiliansk polis de senaste dagarna.

Flera av de gripna har i förhör erkänt att de betalat ut mutor till chefer på oljebolaget Petrobras, via fasadföretag med bankkonton i Schweiz och Uruguay.

Mutorna har i allmänhet legat på två till tre procent av byggkontraktens värde.

Skanskas representanter i Brasilien omnämns med namn i polisförhören, och Skanska pekas ut som en av medlemmarna i en kartell som byggbolagen bildat för att hantera både utbetalningar av mutor och upphandlingar med Petrobras.

Än så länge har dock ingen skanskachef gripits.

Ildo Sauer är för detta högt uppsatt chef på Petrobras, och var den som beställde gasledningen i Amazonas.

Han hävdar att han inte är inblandad i mutaffären, men säger till Ekot att ett svenskt företag som Skanska borde föregå med gott exempel, inte medverka till den korruption som sen länge är ett problem i Brasilien.

Hör mer i Studio ett i eftermiddag