Nätkampanj ska locka fler till Gislaved

Nu ska gräsrötterna stoppa utflyttningen från norra delen av Gislaveds kommun och dom ska göra det med hjälp av Internet.

Nedläggningshotet mot skolan i Öreryd tände dom knappt 200 hushållen i Stengårdshult, Valdshult och Öreryd. Dom har med hjälp av bland annat Internet dragit igång en kampanj för att locka fler att flytta dit.

Kampanjen har redan gett resultat, säger Lena Blomqvist, en av dom gräsrötter som kämpar för bygden.

- Vi har på dom månader som vi arbetat mellan fem och tio familjen som uttryckt intresse av att flytta till oss, säger Lena Blomqvist.

För tillfället är skolan räddad men hotet väckte invånarna. Toppen i Gislaveds kommun, kallas kampanjen, eftersom byarna ligger i övre delen av kommunen.

Hemsida på nätet och en färggrann broschyr som sprids i regionen ska också få fler att flytta till byarna.

Lördag 21 maj har man en stor happening då man ska visa upp sina främsta lockbeten: miljö med närhet till naturen, golfbanor, Isaberg och så den vackraste och lekvänligaste skolgården i Sverige, utnämnd av radions P1.

- På de här 200 hushållen så har vi 25 aktiva föreningar. Barnen blir omhändertagna och blir hemkörda ända fram till dörren av ledarna och det känns skönt att veta, säger Lena Blomqvist.

Reporter: Anders Borg

anders.borg@sr.se