Därför drabbas man av långsynthet

1:05 min

Forskare, i bland annat Lund, tror sig hittat en förklaring till varför de flesta som passerat 40-50-årsåldern drabbas av långsynthet och behöver läsglasögon. Det är en upptäckt som på sikt kan leda till att vi slipper läsglasögon, tror docent Anna Stradner, vid kemiska institutionen Lunds Universitet.

– Ja det kan bli möjligt. Om tio till trettio år, när vi helt har förstått processen, har vi en möjlighet att förhindra att detta händer, säger Anna Stradner

Att elasticiteten hos ögats lins minskar med åren, och man i ett första skede behöver långa armar för att kunna läsa är ingen nyhet. Men vad som egentligen händer på detaljnivå då ögats lins bli allt styvare är nytt.

Forskarna har funnit att det är en ökad koncentration av ögats vanligaste protein, alfa-kristallin, som gör att proteinet förvandlas till en mer fast och glasartad form. Vilket i sin tur leder till att ögats lins blir styvare. Den här processen kan också vara orsaken till grå starr då linsen grumlas.

Enligt docent Anna Stradner handlar det nu om att förstå hela åldringsprocessen i ögat, för att i en framtid kunna förbygga långsynthet. Men man har kommet en bra bit på väg.

– Vi är på god väg, det kan jag berätta.