Larm om giftiga ämnen på förskola

1:28 min

Motsvarande ämnen liknande de som finns i bekämpningsmedlet kreosot har upptäckts på avdelningen Saltkråkan på förskolan Lille Mats i Broby. Kommunen har därför stängt avdelningen.

Kreosot används för att impregnera trä, det är klassificerat som cancerframkallande och innehåller flera substanser med hälsofarliga egenskaper,enligt kemikalieinspektionen.  Produktionschef Bengt Gustafson säger att man under flera år haft regelbundna kontroller i byggnaden där förskoleavdelningen Saltkråkan ligger, eftersom det funnits en dålig lukt.

– Man har bytt mattor och man har letat mögel. Man har varit överallt och dragit och borrat i väggar och tak och så vidare. När man plöstligt borrar nere i grunden så hittar man det här.

Föräldrar informerades under eftermiddagen och enligt produktionschef Bengt Gustafson har man inga indikationer på att någon tagit skada efter att ha vistats på förskoleavdelningen.

– Vad vi förstår har de inte gjort det. Vi har inga som helst indikationer på att vare sig personal eller barn ska ha fått några skador.

Kommer man göra någon uppföljning och kontrollera det?

– Vi har idag inte kommit så långt överhuvudtaget.

De 20 barn som varit på avdelningen Saltkråkan ska flytta in i en annan förskola efter helgen. Man har också kontrollerat hela byggnaden, där det finns fler avdelningar.

– Där finns överhuvudtaget ingenting av kreosot. När vi väl letade efter kreosot hittade vi påväxt undertill på utsidan. Vi vill inte ha in någonting av det på avdelningarna så det kommer saneras också omgående. Men där finns ingen som helst hälsorisk i de bitarna, som vi kan bedöma det.