Arbetsmarknad

Färre felmatchningar lovar Arbetsförmedlingen

1:23 min

Arbetssökande ska inte behöva söka jobb som de inte har någon chans att få. Nu ändrar Arbetsförmedlingen sina regler.

Marianne Edvinsson söker jobb vid Arbetsförmedlingen i Östersund. Hon tycker att det är bra att ingen ska tvingas söka jobb mot sin kompetens och vilja:

– Det tycker jag är bra. Det ska vara frivilligt att söka, annars blir det inte bra vare sig för arbetsgivaren eller den arbetssökande, säger hon.

Många arbetssökande känner sig tvingade att söka jobb som de egentligen inte har någon chans att få, bara för att visa sin vilja att jobba. Ibland matchar jobben och den sökandes kompetens inte särskilt bra.

Fredrika Henriksson är chef för Arbetsförmedlingen i bland annat Östersund. Hon håller med om att de jobb som presenteras passar dåligt ibland.

– Det kan vara så att vi inte känner till vad den arbetssökande har för kompetenser eller om arbetsgivaren inte har varit tydlig i vad han söker för kompetenser och då kan ju matchningen bli fel, säger Fredrika Henriksson.

Nu avskaffar generaldirektören för Arbetsförmedlingen, Mikael Sjöberg, kravet att arbetsförmedlarna ska presentera en rad nya jobb vid varje träff. På så sätt ska antalet onödiga ansökningar som inte leder någon vart minska. Nu ska Arbetsförmedlingen bli bättre på att knyta kontakter med sina sökanden.

– Vi måste bli bättre i det personliga samtalet med varje individ, att titta på vad de har för kompetenser. Det är viktigt med en dialog här, säger Fredrika Henriksson.