Vill begränsa invandring till Schweiz - "för miljön"

2:21 min

Schweiz miljö tåler inte fler invånare. Det är miljöorganisationen Ecopops budskap. Nu vill de minska invandringen i ny folkomröstning.

På söndag folkomröstar Schweiz om ett förslag om att minska invandringen till landet rejält. Initiativet till folkomröstningen kommer från miljöorganisationen ECOPOP som tycker att landets ekosystem inte klarar av den rådande befolkningsökningen i landet som till stor del utgörs av invandring. Kritikerna beskyller gruppen för främlingsfientlighet men opinonsläget pekar mot en jämn omröstning:

– Ska vi vara 9 miljoner eller 12 miljoner människor i det här landet om 35 år, vi måste bestämma oss nu.

Det säger Cornelia Keller som är talesperson för miljöorganisationen ECOPOP som efter flera års kamp drivit igenom söndagens folkomröstning. Hon visar runt mig i sin bil i området där hon bor, mellan städerna Basel och Zürich:

– Titta säger hon det byggs överallt, det här är ett dussintal byar som vuxit samma till en, vi kan inte fortsätta så här, säger Cornelia Keller och ECOPOP. Enligt förslaget som det röstas på söndag ska Schweiz skriva in i sin författning att landets befolkningsökning per år av ekologiska skäl ska begränsas till 0,2 procent av invånarantalet. Det senaste året har den legat kring 1 procent, och till största delen består den av invandring. Förslaget skulle alltså innebära en kraftig minskning av invandringen till Schweiz, i praktiken med en tredjedel jämfört med idag.

– Vi måste begränsa invandringen på något sätt, andelen utlänningar hos oss är betydligt högre här än i t ex Tyskland säger väljaren Hannelore Sapusek.

Ja, invandringsfrågan fortsätter att vara ett hett tema i Schweiz. I februari röstade landet ja till en begränsning av invandringen från Eu-länderna vilket utlöste en rejäl strid med EU och söndagens begränsningslag går mycket längre än så. Motståndarna anklagar ECOPOP för främlingsfientlighet.

Men trots att samtliga politiska partier i Schweiz, även det högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet SVP, säger nej till förslaget, ser omröstningen ut att kunna bli jämn även om nej-sidan ännu har en tydlig ledning. Men så var det även inför omröstningen i februari. Och ja-et då förändrade stämningsläget i Schweiz

– Resultatet i februari gjorde att det blev rumsrent att öppet säga att man vill minska invandringen kraftigt i landet, säger Daniel Gerny, journalist på tidningen Neue Zurcher Zeitung.

Enligt ECOPOPs omröstningsförslag på söndag ska Schweiz i framtiden också satsa på 10 procent av sitt bistånd på familjeplanering i utvecklingsländerna.