Ett ökande hästintresse omsätter miljarder

1:47 min

Idag börjar den årliga international horse show i Stockholm, ett evenemang som lockar tiotusentals besökare, och intresset för hästar ökar i Sverige.

– Definitivt. Hästsporten har ju vuxit starkt under de senaste 10-15 åren sedan och vi är, som det ser ut idag, Europas näst hästtätaste land per capita.

Det säger Annelie Andersson, vice ordförande i branschorganisationen Hästföretagarna. Omkring 500 000 rider idag och det stora flertalet - 80 procent - är kvinnor, i alla fall på hobbynivå.

– I tävlingsklasser lite högre upp så är det väldigt många män som tävlar på lika villkor som kvinnor.

Landets omkring 360 000 hästar skapar många arbetstillfällen. Näringen omsätter omkring 48 miljarder kronor per år och sysselsätter omkring 30 000 svenskar på heltid i cirka 7000 mindre och större företag. Och intresset för hästar verkar inte minska av urbaniseringen och de växande storstäderna.

– Jag tror egentligen tvärtom faktiskt, för att ju mer vi går in i städerna och urbaniserar så längtar man ut till något som är mer jordnära och då är ju hästar och ridning fantastiskt att hålla på med även i städer och vi ser tex här i Stockholm, så har vi otroligt fina ridvägar även i city, på Östermmalm och Gärdet, så jag tror att längtan efter djur och natur blir nog starkare när man urbaniserar på ett vis, säger Annelie Andersson på branschorganisationen Hästföretagarna.

På Swedish International horseshow hoppas arrangörerna slå sitt eget publikrekord  på 77 000 besökare. Ursula Eriksson är en av dem och hon tror att det är ett viktigt event för hästintresserade.

– Jag tror att hästsport handlar mycket om att vara ensam med sin häst i sitt stall ute i skogen och då behöver man få känna att det finns fler omkring som gör samma sak och man får en samhörighet bara av att vara på en stor international horseshow.