En del lämnar Svenska Kyrkan i protest mot att tiggare får hjälp

2:50 min

Det har blivit vanligare att fattiga människor från andra EU-länder kommer till Sverige för att tigga om pengar. Många tillhör folkgruppen romerna och ofta har de det mycket svårt. I Kil i Värmland har Svenska kyrkan valt att hjälpa tiggarna, så att de har fått någonstans att bo. Men en del av de som är med i kyrkan gillar inte det och har gått ur kyrkan på grund av det här.

Klicka på texten för att läsa mer

De som ogillar att kyrkan hjälper tiggarna tror att tiggarna är brottslingar. Det berättar Olav Traulsen, som är präst i Kil:
- De tror att tiggarna är tjuvar, att det är människor som utnyttjar oss här. Det finns ju en del rykten som går runt tiggare, att det är ligor som ligger bakom, att de kommer hit med en stor Mercerdes och så byter de om och sitter framför affärerna. Eller att det är mycket pengar att tjäna säger några, och det är det ju inte, det finns inte mycket pengar att tjäna på tiggeri.  Varken Stadsmissionen i Stockholm eller polisen har sett tecken på att det skulle vara brottslighet bakom tiggeriet, säger Olav Traulsen.

Lämnar kyrkan på grund av tiggarna
Olav Traulsen har svårt att tro på rykten om att tiggarna är några rika personer som bara låtsas vara fattiga. Han menar att tiggarna faktiskt har det svårt på riktigt och därför tycker han att kyrkan ska hjälpa dem. Men minst 5 personer lämnade Svenska kyrkan i Kil när de fick höra talas om den hjälp som tiggarna fick. Olav Truelsen är besviken över det:
- Jag blir ju ledsen och jag blir besviken också över att människor lämnar kyrkan för att vi hjälper människor, säger Olav Traulsen. Kyrkan i Kil har nu hjälpt tiggarna så att de har fått någonstans att bo i vinter, berättar han:
- Vi har olika insamlingar där vi har samlat in pengar för att kunna köpa in en husvagn, för att betala för el och vatten och värme, på så sätt har vi hjälpt till. Innan de fick den här husvagnen att bo i bodde de utomhus i skogen under en presenning, berättar Olav Traulsen.

Kommer från Rumänien
Tiggarna i Kil kommer från landet Rumänien och tillhör folkgruppen romerna där. I Rumänien är det vanligt att romer behandlas sämre än andra. De har ofta svårt att få jobb och många är mycket fattiga. Därför reser en del till andra EU-länder för att försöka tjäna pengar och många av dem tigger. Men ofta har de ingenstans att bo och det är väldigt kallt för dem ute på vintern. Därför valde kyrkan i Kil att hjälpa tiggarna så att de kunde bo i husvagnen. 

En del tycker att hjälpen är bra

En del medlemmar har alltså lämnat Svenska kyrkan i protest mot att tiggarna får hjälp. Men samtidigt finns det andra som tänker tvärtom att hjälpen är något bra:
- Det är väldigt många som har hört av sig och sagt att det är väldigt positivt att vi hjälper tiggarna. De har varit sura på de som har lämnat kyrkan, och en person har reagerat på så sätt att han har bett om att få inträde i kyrkan, att vara med i kyrkan. Och vi kommer att fortsätta hjälpa tiggare. Jag tycker att det är viktigt att vi som kyrka ställer upp för människor som är utsatta och behöver hjälp, och därför kommer vi att fortsätta med att hjälpa dem, säger prästen Olav Traulsen från Svenska Kyrkan i Kil.