Jönköpings län

Ilska i advent: Många tänder stjärnorna för tidigt

6:19 min

Första advent är på söndag. Men redan lyser stjärnor och ljusstakar i många fönster. Det här upprör traditionalister.

Advent inleds fjärde söndagen före jul och varar till och med julafton. De fyra söndagarna fram till jul benämns vardagligt första, andra, tredje och fjärde advent, eller mer korrekt första, andra, tredje och fjärde söndagen i advent. Så står det på Wikipedia och så långt är allt frid och fröjd.

Men när det gäller adventsstjärnor och elektriska adventsljusstakar så har det börjat skifta ordentligt när de tänds för första gången. Det här är något som kan göra en vän av ordning lite småirriterad, som P4 Jönköpings egen programledarprofil - Magnus Nilsson. Lyssna på hans argument i filmen och tala om vad du tycker och hur du gör!

Adventsstjärnan symboliserar Betlehems stjärna, den stjärna som visade vägen för de österländska stjärntydarna, de tre vise männen, till det nyfödda barnet Jesus, i ett stalls krubba. Seden startade i Tyskland någon gång under 1880-talet och det tog cirka 50 år för traditionen att nå Sverige.

Men frågan är - tända första advent - eller vilken dag man vill?

I Jönköpings centrum är belysningen inför advent och jul redan uppsatt och klar och reporter Hannes Ewehag träffade kommunens belysningsplanerare Maja Laveklint på Vindbron.
– Jag tycker det är fint med traditionell belysning, när det är ganska så mycket, till exempel på Smedjegatan är det jättefin belysning med grankvistar och så men sen tycker jag också det är roligt med det rörliga ljuset som är mer modernt och där det händer nåt mer.

Får du också känslan att man börjar lite tidigare för varje år?
– Ja, det är tidigt, men det gör väl inget, när man gillar julen.