Lööf ångrar försäljning av utsläppsrätter

2:13 min

Centerpartiledaren Annie Lööf ångrar i dag den förra regeringens beslut att sälja utsläppsrätter som Sverige inte själv behövde. Utsläppsrätterna motsvarade 1,3 miljoner ton koldioxid och köparen behövde bara betala tre öre per kilo utsläpp. Den skatt som svenska konsumenter får betala är 36 gånger högre.

12.55: Annie Lööf i Ekots lördagsintervju

– Jag kan såhär i efterhand tycka att det var olyckligt. Men under tiden som processen pågick drev regeringen förhandlingar om det nya systemet. Från 2013 och fram till 2020, den nya perioden, så är det inte möjligt att sälja dessa utsläppsrätter, så det har blivit bättre, säger Annie Lööf.

Hon har tidigare försvarat försäljningen av de utsläppsrätter som Sverige inte själv använde, vilket drog in 38 miljoner kronor till statskassan. Det ger en kostnad för den som köpte rättigheterna på bara 3 öre per kilo utsläpp. Och det kan jämföras med den svenska koldioxidskatten på 108 öre per kilo.

Centerledaren är idag gäst i Ekots lördagsintervju och där svarar hon också på frågor om Vattenfall som har fortsatt att utvidga sina brunkolsgruvor i Tyskland under alliansregeringens åtta år vid makten. Helstatliga Vattenfall orsakade förra året utsläpp på över 88 miljoner ton koldioxid, vilket är nästan dubbelt så mycket som hela Sverige släpper ut. Nu vill Annie Lööf att någon annan tar över de tyska kolkraftverken.

– Ett svenskt statligt bolag ska föregå med gott exempel. För mig är det viktigare att man säljer den delen, än att man faktiskt stänger ner, för det skulle innebära en stor kapitalförstöring.

Centerpartiet vill inte höja bensinskatten eller införa skatt på flyg- och lastbilstrafik. Annie Lööf värnar det stor vägprojektet förbifart Stockholm och Bromma flygplats. Hon var med om att sälja utsläppsrätter och om att låta Vattenfall fortsätta med kolbrytning i Tyskland. Och Annie Lööf försvarar även beslutet att ta bort skatten på handelsgödsel som står för 40 procent av jordbrukets utsläpp av växthusgaser.

– På alla de punkter som du nu har räknat upp så har jag förklaringar till hur vi har agerat. Jag tänker inte vara ett miljöparti som står upp för massiva skattechocker och som förintar möjligheten till jobb och utvecklingskraft i hela landet. Jag vill stå upp för en grön röst som kan kombinera miljö och tillväxt, säger Annie Lööf.