Mutanklagelser åt höger och vänster

Socialdemokraten Johan Nyhus (S) anmäls av polisen misstänkt för bestickning. Dessutom har en privatperson anmält Martin Wannholt (M) och Theo Papaioannou (VV) för mutbrott.

En privatperson anmälde Nyhus för att ha försökt muta Vägvalets Theo Papaioannou, och nu har polisen i Västra Götaland upprättat en egen anmälan. 

Brottet han anmäls för är bestickning och ärendet har skickats vidare till riksenheten mot korruption.

Enheten ska nu utreda om Johan Nyhus gjort sig skyldig till något brott när han erbjöd Vägvalets ledare Theo Papaioannou en plats i överförmyndarnämnden i utbyte mot att Vägvalet skulle hjälpa det rödgrönrosa samarbetet med att få igenom budgeten under gårdagens kommunfullmäktige.

Efter anmälan mot Nyhus har nu ytterligare en privatperson lämnat in en anmälan om bestickning, denna gång mot Vägvalets ledare Theo Papaioannou efter valsamarbetet med moderaten Martin Wannholt.

Anmälaren menar att även Wannholt mutades med en politisk post i utbyte mot att rösta i enlighet med ett annat parti än sitt eget.

Anmälaren anklagar också Martin Wannholt för mottagande av muta och tycker att uppgörelsen mellan Vägvalet och moderaten ska behandlas på ett likvärdigt sätt som Johan Nyhus erbjudande till Theo Papaioannou.