Nya arenan i Göteborg kan försenas

För ett par veckor sedan presenterade Göteborgsalliansen planer på att ersätta Gamla Ullevi med en ny fotbollsarena med byggstart efter säsongen i höst. Nu kan byggstarten få skjutas på framtiden

Ingen verkar ha tänkt på att det ställs vissa juridiska krav innan man får lov att bygga. Exempelvis krävs det en detaljplan för området men ingen har beställt någon sådan. En detaljplan tar om alla turer skall följas minst ett och ett halvt år att ta fram, och då vill det till att ingen överklagar.

Stadsbyggnadskontoret i Göteborg har detaljplaneförslag som fortfarande inte nått beslut efter 28 år, men det är förstås undantag.

Tidigast möjliga tidpunkt för att få en detaljplan godkänd är sent 2006 och då kan man börja bygga 2007, och i så fall blir man kvar på nuvarande Gamla Ullevi i minst ett år mer än man tänkt sig.

Det kunde ha varit enklare om det funnits en idrottsplats på den gamla detaljplanen från 1866, men enligt den skall det finnas gator och hus där Gamla Ullevi legat i snart 90 år. Detta behöver inte innebära att Gamla Ullevi är ett svartbygge, det kan vara så att man givit tillstånd till ett provisoriskt bygge som fått stå kvar när preskriptionstiden gick ut utan att någon klagade.

Kanske får den berömda Göteborska samförståndsandan fixa till en liknade lösning en gång till. I vilket fall som helst så lär väl namnfrågan ha fått sin lösning,

Radiosporten föreslår att Göteborgs nya fotbollsstadion bör heta ”Detaljplan”.

Per Kahl
per.kahl@sr.se