Svensk diplomat attackerades i Kongo

Den svenske diplomaten Magnus Carlquist attackerades häromdagen tillsammans med FN-personal av gerillatrupper i Kongo-Brazzaville. Under flera timmar hotades de av vapenförsedda och cannabisdrogade soldater.

– Vi trakasserades hela tiden av Ninjasgerillan, säger Magnus Carlquist.

Soldater viftade med kalashnikovs
Det låter som en fantasilös Hollywoodfilm med Ninjasgerillan som bekämpar regimen i Kongo-Brazzaville. Men att det var bister verklighet rådde det ingen tvekan om när soldater med kalashnikovs viftade hotfullt mot Magnus Carlquist och andra besökare från biståndsorganisationer och FN.

Soldaterna var höga av cannabis – och upprörda. Upprörda därför att FN oförsiktigt sagt ja till en landshövding att resa med konvojen. Denne regeringsföreträdare tillhör med automatik fiendelägret i Ninjassoldaternas ögon.

Soldaternas vrede blev inte precis mindre när det visade sig att landshövdingen försökte gömma vapen i sitt bagage.

Tänker fortsätta röra sig i regimen
I flera timmar satt delegationsmedlemmarna inlåsta i sina bilar. På biltaket stampade upprörda gerillasoldater, de bankade på vindrutorna och försökte också stjäla datorer och annat.

Efter flera timmar kom företrädare på högre nivå från Ninjasgerillan, de rasande soldaterna lugnade ned sig och lät inspektörerna fara vidare. Och Magnus Carlquist tänker fortsätta röra sig i regionen, även om det är farligt.

– Jag bestämde mig för att inte blir rädd förrän jag tvingades ut ur bilen. Och jag tvingades aldrig ur bilen, säger Magnus Carlquist.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se