Het debatt i Schweiz inför omröstning om invandring

Inför folkomröstningen i Schweiz imorgon om en kraftig begränsning av invandring till landet av ekologiska skäl har debatten om förslaget som det ska röstas om är främlingsfientligt eller inte gått hög. Men gruppen bakom förslaget, miljöorganisationen ECOPOP slår ifrån sig.

– Balthazar Glättli är en av de ledande på nejsidan inför söndagens folkomröstning. Han säger att det stör honom att ECOPOP skyller på andra i sin argumentation. Motståndarna har kallat söndagens invandringsminskningsförslag för både fascistiskt och människofientligt och en toppolitiker har kallat ECOPOP:s ledning för "Birkenstocksrasister" och "förvirrade akademiker". Men organisationen har hela tiden slagit ifrån sig:

– Nej verkligen inte, jag har en son med en indisk pappa, svarar t ex gruppens talesperson Cornelia Keller på frågan om hon har svårt för utlänningar.

Men det höga tonläget har gjort kampanjen inför morgondagens folkomröstning väldigt intensiv och lång. Kampen har i stort ett pågått sen i februari sen schweizarna röstade ja till att införa ett kvotsystem för invandring från EU-länder. Men ECOPOP:s förslag är mer radikalt, man vill minska den årliga befolkningstillväxten i landet kraftigt och därmed invandringen.

I de sista opionionsmätningarna har nej-sidan haft en rätt tydlig ledning, men ja-sidan har blivit allt starkare. Men de flesta som jag pratar med som tänker rösta gör det mest av hänsyn till Schweiz ekonomi:

– Vi kommer få svårare att få kvalificerad arbetskraft hit, förslaget är totalt överdrivet säger nej-röstaren Tomas Wiederkehr. På det sättet resonerar också stora delar av det schweiziska näringslivet. Och traditionellt sett brukar schweizarna av just ekonomiska skäl rösta nej till den här typen av invandringsbegränsande förslag, undantaget var alltså i våras och det exemplet har gjort att läget är mer öppet även denna gång.

Och Markus Huppenbauer på universitetet i Zürich, som forskar om bl a livskvalitet, tror att motståndet mot invandring just nu rör sig om något annat än ren främlingsfientlighet, han ser samma tendens i hela Europa:

– Efter år av globalisering och europeisk sammanslutning börjar folk överallt fråga sig, vilka är vi egentligen, förutom att vi faktiskt bor i Europa, säger Markus Huppenbauer.