Satsning på rehabilitering gav gott resultat i Habo

Det är stora skillnader mellan kommunernas kostnader för långtidssjukskrivna. Det visar Försäkringskassans siffror för årets tre första månader

Det är till exempel stora skillnader mellan Habo och Mullsjö. Habo kommer betydligt billigare undan än syskonkommunen Mullsjö.
-Habo har aktivt jobbat de senaste åren för att få ner vår sjukfrånvaro, framför allt när det gäller de heltidssjukskrivna, säger Jörgen Haraldsson, personalchef i Habo.

Från och med i år betalar arbetsgivaren 15 procent av sjuklönen för den som är heltidssjukskriven. Och skillnaderna i kostnader mellan kommunerna är stora. Tranås och Sävsjö kommuner ligger till exempel betydligt högre än Gnosjö och Värnamo.

Habo med 10.000 invånare ligger mycket lågt medan Mullsjö med 7000 invånare ligger tre gånger så högt.

Astrid Hedenstedt, personalchef i Mullsjö menar att det finns skillnader i struktur mellan kommunerna. 

-Vi har till exempel ettt gruppboende, det har inte Habo, säger hon. Mullsjö satsar en timmes friskvård i veckan på personalen. Det sänkte sjukskrivningarna med någon tiondels procent förra året.

Habo har däremot satsat en halvtidstjänst helt inriktad på rehabilitering och friskvård. Det sänkte sjukskrivningarna med  22 procent 15 månader.
-Fortsätter nergången blir den tjänsten en ren vinst för kommunen, säger Jörgen Haraldsson.