Mer gifter i blodet vid medelhavskost och LCHP

1:30 min

Att äta medelhavskost eller mat med lite kolhydrater och mycket protein, gör att du får i dig högre halter av miljögifter än om du följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Det visar ny forskning från Uppsala universitet.

– De som ätit mer likt rekommendationerna, de har lägre nivåer utav en del av de miljögifter som vi tittat på, säger Erika Ax, doktorand vid Institutionen för folkhälso-och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, som gjort studien.

Studien från Uppsala Universitet är den första i sitt slag, där man försökt få fram en helhetsbild av hur våra matvanor påverkar hur mycket miljögifter vi får i oss. Tidigare studier har mer handlat om enskilda livsmedel.

I undersökningen där drygt 800 Uppsalabor deltagit, så såg man alltså att det är bättre att äta mat utifrån vad Livsmedelsverket rekommenderar än till exempel Medelhavskost.

Medelhavskosten och LCHP, alltså low carb and high protein, innehåller högre halter av miljögifter som PCB.

– Sen har vi också tittat på en del kvicksilver och bly och bekämpningsmedel.

Livsmedelsverket råder oss till att äta ett halvt kilo frukt och grönt per dag och hellre fisk än rött kött.

Så på många sätt skiljer det sig inte från medelhavskosten, som också visat sig vara väldigt hälsosam. Så varför är medelhavskosten mer giftig?

– Det är lite svårt att säga så, för det är ett så komplext mått på kosten som vi har, så det är svårt att säga vad som driver de samband som vi ser, säger Erika Ax.

I den här studien har man inte tittat på hur ekologisk mat påverkar oss, även om det i dem senaste rönen från Livsmedelsverket fanns med som en rekommendation.

Och Erika Ax säger att man inte helt behöver sluta äta medelhavskost nu.

– Fördelar med en sådan kost överväger dem eventuella nackdelarna av en eventuell miljögiftsexponering.