Schweiz säger nej i tre olika folkomröstningar

0:52 min

Ingen kraftigt begränsad invandring. Ingen ökad guldreserv i centralbanken och ingen förändring i skattesystemet för rika utlänningar. I Schweiz ser det ut att bli nej i dagens folkomröstningar i tre olika frågor.

Förslaget om att begränsa den schweiziska invandringen genom att införa ett tak för den årliga befolkningsökningen fick ett klart nej vid dagens folkomröstning, enligt de första prognoserna.

Även i mer konservativt inriktade kantoner ser väljarna ut att rösta nej till förslaget. Bakom förslaget, som handlar om att krafitgt minska Schweiz befolkningtillväxt av ekologiska skäl, ligger organisationen Ecopop.

Enligt den första prognosen är det inte mer än 25 procent av väljarna som röstat ja till förslaget. Den schweiziska tidningen Blick kallar redan nederlaget för "Ecoflopp".

Uppenbarligen var en klar majoritet av schweizarna inte intresserade av att ytterligare begränsa invandringen till landet, efter att Schweiz så sent som i februari röstade igenom ett förslag om att införa kvoter när det gäller invandringen från EU-länder.

– Många av väljarna skrämdes nog av att det blev ja till en begränsning av EU-invandringen i februari och tyckte vi gick för långt då och valde nu att rösta nej istället, för Schweiz av den här debatten, säger Max Ackermann, politisk reporter på schweiziska radion.

Han tror att trycket på den schweiziska regeringen om att med EU förhandla fram tuffa kvoter för antalet invandrare från andra EU-länder nu kommer minska. Men invandringsfrågan kommer fortsätta vara stor viktig, tror Max Ackermann:

– Invandringen är och förbli en viktig fråga i Schweiz, men idéerna om att man kan lösa problemen med strikta begräninsningar har försvagats idag, säger Max Ackermann.

Även förslagen om att Schweiz centralbank ska öka sin guldreserv tydligt ser ut att få ett nej, liksom förslaget som att förändra landets skattesystem för rika utlänningar.