Gustaf Hoffstedt lämnar riksdagen

1:26 min

Gotlands riksdagsledamot Gustaf Hoffstedt, Moderaterna, lämnar riksdagen för att från mitten av januari 2015 bli generalsekreterare hos Branschföreningen för onlinespel.

Det har varit ett beslut kantat av både glädje och sorg. Sorg därför att jag känner tacksamhet över det förtroende som har visats mig i politiken genom åren och de fantastiska människor jag där fått möta. Glädje därför att det kommande uppdraget öppnar nya möjligheter inom en bransch jag länge varit intresserad av. (Gustaf Hoffstedt på Facebook)

Branschföreningen för onlinespel (BOS) skriver på sin hemsida att "hos BOS blir Gustaf Hoffstedts huvuduppgift att aktivt bidra till en hållbar omreglering av den svenska spelmarknaden. -– Den nya tjänsten ska stärka föreningen och ge näringen en tydlig röst i debatten."

Föreningens styrelse består av Betfair, Unibet, Betsson, Mr Green & Co. och Paf. Stödjande medlemmar är Bet365, Bonnier Gaming, Evolution Gaming, Pokerstars, William Hill, Net Entertainment, Nyx Gaming, Ladbrokes, Prima Network och Gamesys.

Det var efter valet 2010 som Gustaf Hoffstedt kom in i riksdagen. Han blev då ledamot av kulturutskottet. Efter valet 2014 blev Gustaf Hoffstedt ordinarie i kulturutskottet och ersättare i trafikutskottet, därtill ersättare i Nordiska rådet.

I det nya jobbet som Hoffstedt börjar i mitten av januari, ingår bland annat att representera BOS i kontakten med lagstiftare/tillsynsmyndigheter, media, underleverantörer till spelbranschen samt andra intressenter. Formulera, avtala och följa upp beställningsuppdrag i form av faktaunderlag, rapporter etc. som beställs från tredje part. Föreslå och administrera strategier och aktivitetsplaner för BOS.

Gustaf Hoffstedt säger att han ser fram mot att få jobba med frågan om en förändrad spelmarknad.

- BOS ska vara den naturliga samtalspartnern inför omregleringen. Ingen kan vår näring så bra som den här organisationen. Jag ser fram emot goda samtal kring behovet av lika spelregler för samtliga aktörer kring konsumentskydd liksom likvärdiga regler mellan aktörer inom EU, säger Gustaf Hoffstedt.

- Svensk spelmarknad ska vara förutsägbar och rättssäker, omfatta alla aktörer och stävja sidomarknader.

Magnus Silfverberg, ordförande för BOS och vd för Betsson, säger att de är mycket glada över att Gustaf Hoffstedt blir föreningens generalsekreterare.

- Vi har en spännande och viktig tid framför oss när den svenska spelmarknaden ska omregleras. Som representant för 15 privata och statligt ägda spelbolag, utvecklare och programleverantörer är jag övertygad om att vi har mycket att bidra med till beslutsfattarnivå. Här kommer Gustaf Hoffstedt att ha en central roll.