Nevs får ny asiatisk ägare

1:32 min

Nevs har skrivit ett avtal med en asiatisk fordonstillverkare, men än återstår flera detaljer innan affären är i hamn. Innan februari är slut tror Nevs att affären är i hamn.

Nevs skrev i går under en avsiktsförklaring med fordonstillverkaren om att företaget ska gå in som ny huvudägare i Nevs. Det här ser vd för Nevs, Mattias Bergman, som ett stort steg.

– Det här betyder mycket. Det är ett stort steg mot ett slutligt bindande avtal och ett är ett viktigt steg mot att komma ur rekonstruktionen. Det är goda förutsättningen för att nå i mål, säger han till P4 Väst.

Det återstår dock flera saker innan affären blir klar. Dels ska en sista utvärdering av Nevs ekonomi och teknologi göras och dels ska företaget få klartecken från försvarskoncernen Saab AB att använda varumärket Saab igen.

Just nu har Saab AB dragit tillbaka rätten eftersom Nevs förhandlar om att få en ny ägare.

– Det är en dialog mellan de nya ägarna och Saab AB. Det är en bra dialog som pågår, säger Bergman.

I dag lämnade Nevs in en ansökan om att förlänga rekonstruktionen i tre månader. Rekonstruktören Lars Eric Gustafsson bedömer att det finns goda förutsättningar att genomföra en lyckad rekonstruktion inom de kommande tre månaderna, står det i ansökan.

Det asiatiska företaget, som alltså skrivit på en avsiktsförklaring med Nevs, ska vara villig att gå in som ny huvudägare och investera stora summor pengar. Men företagets styrelse har ännu inte fattat det slutgiltiga beslutet.

– Det är två olika steg. Bolaget kommer finansiera den senare delen av rekonstruktion och den finansieringen ska godkännas i slutet av december och i slutet av februari ska det godkänna att man slutför affären, säger Bergman.

När kan affären vara klar?

– Affären beräknas vara klar senast i slutet av februari, säger Mattias Bergman.

Än så länge vill Nevs inte säga namnet på företaget, men Bergman tror att det kan bli offentligt någon gång runt årsskiftet.

Förutom att jobba med att starta tillverkningen av Saab-bilar igen så pågår ett arbete för att Nevs ska kunna tillverka och utveckla andra bilar i Trollhättan.

– Det finns en vilja från oss och även de nya ägarna att sätta våra tillgångar i arbete. Det vill säga att ta kontraktsutvecklingsuppdrag åt andra biltillverkare, utnyttja vår stora presskapacitet, men också möjlighet att ha så kallade helbilsprojekt – att tillverka hela bilar åt andra bilbolag.

Enligt Nevs har företaget haft kontakt med flera olika potentiella kunder.

– Med den ena fordonstillverkaren, som vi har förhandlat med länge, ligger vi väldigt långt fram i ett antal utvecklingsprojekt som kommer sysselsätta många ingenjörer under lång tid här i Trollhättan. Vi har identifierat projekten och nu är i en slutfas att komma överens, säger Nevs vd Mattias Bergman.

Nevs har runt en halv miljard i skulder till underleverantörerna. Rekonstruktören Lars Eric Gustafsson har tidigare sagt till P4 Väst att Nevs bara vill betala hälften av de skulderna.

Nu ska Vänersborgs tingsrätt fatta ett beslut om rekonstruktionen får fortsätta eller inte, men det beskedet kommer dröja troligen minst en vecka eftersom fordringsägarna ska få chansen att säga sitt om ansökan innan dess.