JOURNALISTIK 3.0

Tips för att undvika fällor när du letar och delar i sociala medier

Allt fler nyhetsmedier snappar upp nyheter, videor och bilder som delats i sociala medier för att använda i sin journalistik. Allt oftare händer det tyvärr också att falskt eller felaktigt material både sprids och används för att bygga en story som utger sig för att vara sann. Men det finns enkla regler för att undvika att bli lurad och luras. Här har Medieormen samlat tips och länkar till checklistor och tjänster som kan vara bra hjälpmedel.

Medieormen återkommer ofta till källkritik och verifikation och har ännu inte sett någon anledning till att inte göra det. Det är fortfarande bra fart på fejkhistorierna på nätet.

Journalism.co.uk bad nyligen BBC News’ sociala medier-redaktör Chris Hamilton om hans bästa tips för att hantera så kallat UGC  (user generated content , på svenska: användargenererat material) och hur man undviker att sprida falsk information. Artikeln tar upp det aktuella exemplet med en video som nyligen fick stor spridning som påstods föreställa en syrisk pojke, en ”hero boy” som räddar en flicka från att bli skjuten och som visade sig vara en norsk film som producerats för att uppmärksamma barns tillvaro i konflikthärdar.

Prata med källan

Regel nummer ett för att kontrollera en story är, som i all journalistiskt arbete: Prata med källan om möjligt. När det gäller svårbevakade områden är det ofta svårt att få tag i ursprungskällan, men att ändå söka kronologiskt för att hitta den som först laddade upp videon eller först delade bilden är viktigt och grundläggande för att närma sig sanningen.

Är det för bra för att vara sant?

Chris Hamiltons tips är att du alltid ska fråga dig själv: ”Faller jag bara i fällan för att detta är en fantastisk bild, detta kommer att ge oss så mycket trafik och väcka så mycket uppmärksamhet?”

Var vaksam på det tekniska

När det gäller video är det klokt att vara särskilt kritisk till ljudet, tipsar Hamilton. Låter det som att ljudet är pålagt i efterhand? Ser bilden photoshoppad ut. Är den beskuren? Går det att hitta en tidigare publicerad version, ett original?

Passar detaljerna ihop?

Ett bra tips som Chris Hamilton bjuder på är att kolla väderrapporten för tiden och platsen där filmen eller bilden påstås vara tagen. Wolfram Alpha är ett bra verktyg för detta. Ett annat tips är att kolla om språket i exempelvis videons presentationstext stämmer med området där den påstås vara filmad.

Samkör och samarbeta 

Samarbeta med andra som är bra på att verifiera UGC. Ta hjälp av dem du litar på i dina sociala nätverk, kolla med journalistkollegor, ämnesexperter, experter på dataanalys, folk som kan det aktuella språket etc. I fallet med ”Syrian Hero Boy” samarbetade exempelvis BBC med sociala medier-nyhetsbyrån Storyful säger Chris Hamilton till Journalism.co.uk.
   Kör texter, fraser och bilder framlänges och baklänges genom sökmotorerna. Bra tjänster för just bildkoll som BBCs Chris Hamilton tipsar om är Google bildsök och TinEye Reverse Image Search

Här finns hela artikeln hos Journalism.co.uk : What to look out for before sharing stories from social media

Här kan du se och/eller lyssna på nyhetsbyrån AP:s fd UGC Editor Fergus Bell när han höll workshop om nyhetsjakt och källkritik i sociala medier på Sveriges Radio i juni 2013

Här hittar du BBC Academys checklista för källkritik och verifikation av användargenererat material samt en lista över tjänster att använda i sitt detektivarbete.

Här listar sociala medier-nyhetsbyrån Storyful fem bra tjänster för att bevaka och verifiera material som dyker upp i sociala medier

Här kan du höra Storyfuls fd Director of Innovation Gavin Sheridan föreläsa om källkritik i sociala medier på knytkonferensen Fajkon i november 2013.

Metros Viralgranskaren  tog hem Stora Journalistpriset 2014 i kategorin Årets förnyare och här hittar du deras tips för att bli bättre på att kontrollera virala historier och här har de gjort en varningslista över några kända skämt- och satirsajter som du aldrig ska lita på.

Har du flera tips på tjänster och andra länksamlingar som underlättar digital källkritik och verifiering av material? Finns det bättre metoder och tjänster än de vi hittat här? Dela gärna med dig i kommentarsfältet. Den här artikeln kommer sannolikt att behöva skrivas flera gånger.

Tack på förhand!

Cecilia Djurberg
redaktör Medieormen
twitter.com/ceciliadjurberg