Dyrare för pensionärer hos tandläkaren

Pensionärernas tandvårdskostnader för implantat, broar och kronor har ökat. Både Folktandvården och privattandläkarna har börjat ta mer betalt för material som inte omfattas av högkostnadsskyddet. Det visar en ny rapport från Försäkringskassan.

För den enskilde har det blivit dyrare. Bengt Wiberg som är patient hos specialisttandläkarna på Sofiahemmet i Stockholm tycker dock att den nya bryggan i överkäken varit värd sina pengar.

– Absolut. Det är helt otroligt. Det är lättskött och jag behöver nu aldrig ha tandvärk. Man tänker aldrig på att det är en brygga. De duger att bita de godaste köttbitarna med, säger han.

Vad tycker du om att de tar mer betalt?

– Det är väl inte bra, men jag tycker att de tar betalt för det de gör, säger patienten Bengt Wiberg.

Försäkringskassan har tittat på högkostnadsskyddet för tandvård. Det handlar om den ersättning som personer över 65 år får konstgjorda tänder i form av implantat, broar och kronor.

Det visar sig att under 2004 har patienterna själva fått stå för en ökad del av de kostnader som inte ingår i högkostnadsskyddet på 7 700 kronor.

Komponenter har blivit dyrare
Det är materialet i form av ädel- och gjutmetaller och titankomponenter som både Folktandvård och privattandläkare tagit mer betalt för.

– Vi kommer titta närmare på det och granska 200 ärenden för att se vad skälen till detta kan vara. Till exempel vet vi att kostnaden för titankomponenten under 2004 inte har stigit för vårdgivaren, säger Lars Olsson som ansvarar för tandvårdsförsäkringen på Försäkringskassan.

Har inte höjt priserna
På det privata Sofiahemmet i Stockholm där specialisttandläkaren Roland Nilsson jobbar har man inte höjt priserna. Att tandläkarnas inköpsmaterial inte skulle ha blivit dyrare håller Roland Nilsson inte med om.

– Där man använder gjutmetall i form av tandguld har priserna gått upp ganska mycket senaste året. Då blir det dyrare också för oss och för patienten. Priset för implantatkomponenterna har också gått upp från leverantörerna. Jag tror att det rör sig om runt fem procent, säger Roland Nilsson, specialisttandläkare på Sofiahemmet i Stockholm.

Försäkringskassans rapport bygger på försäkringstandläkares handläggning och telefonsamtal.

Har inget förtroende för rapporten
På intresseorganisationen Privattandläkarna som representerar omkring 3 300 tandläkare har man inte stort förtroende för Försäkringskassans rapport.

Tandläkaren Anders Wikander som sitter i Privattandläkarnas styrelse efterlyser mer fakta. Men han säger samtidigt att det blir på materialet som tandläkarna tar ut de kostnadsökningar de ändå har.

Jenny Waldem
jenny.waldem@sr.se