Mat med Malin: Så lyckas du med julbaket

10 min

Nu är det dags för julens alla glöggmingel och adventsfikan och med det blir många lite extra sugna på att baka och pyssla i köket.

Vår matexpert Malin Randeniye ger sina bästa tips för hur du lyckas med julbaket.

Hennes första tips är att man egentligen inte behöver baka alls till julen.

– Det är lätt att inspirationen övergår till tvång och då missar man att njuta av julpysslandet. Man behöver inte ha en massa olika sorter att bjuda på och vill man så kan man köpa väldigt bra bröd, bakverk och julgodis, säger Malin.

Ett annat sätt är att gå ihop med vänner eller familj och baka och pyssla tillsammans. Det är ett trevligt sätt att umgås på och så kan man dela upp det man gör sins emellan så slipper man ha kvar pepparkakor ända till midsommar.

För den som ändå vill baka har Malin ett par tips.

Så lyckas du med julbaket:

Halvera receptet: Du kan ofta utan problem halvera de flesta bakrecept. De flesta julrecept har sitt ursprung långt tillbaka i tiden där man bakade för lång tid och stora familjer. I dag klarar vi oss ofta på betydligt mindre satstser och det är också lättare att hantera och bakningen går lättare.

Låt brödet kalljäsa: Ett annat tips är att låta jäsdegar som saffransbröd och vörtlimpor få kalljäsa. Det är inte svårt, man använder kall degvätska och så låter man degen jäsa över natten i kylskåp med lite plastfilm över. Då hinner smakerna utvecklas ordentligt och brödet blir saftigt.

Lägg saffran i sprit: Saffran kan man blötlägga i lite sprit eller cognac så ger den mer smak saftigare lussebullar.

Gör egen pepparkaksdeg: Det gör du lätt genom att lägga alla ingredienser i matberedaren med knivsats i och arbeta ihop till en jämn deg. Även pepparkaksdegen behöver vila i kylskåp ett dygn.

Slipp vänta på degen: Har man inte tid att vänta på degar som ska vila i kylskåp kan man istället prova Malins supersnabba mjuka pepparkakor som blir färdiga så snabbt att du kan bjuda vilket oväntat besök som helst på dem. Tricket är att de gräddas i små glöggmuggar i mikron så de är färdiga att servera på bara några minuter.

Baka knäckebröd: Det är något Malin tycker att man kan prova att göra om man vill testa på något nytt till årets julbak. Det är inte så svårt och blir väldigt gott på julbordet med en bit skinka eller gravad lax på. Det håller länge och gör inget om det blir kvar efter jul eftersom det inte har någon specifik julsmak.