Feta barn kan tarmopereras
Kirurger vid Sahlgrenska universistetssjukhuset i Göteborg vill operera 14-17 åringar på samma sätt som gjorts på vuxna med svår fetma, en så kallad mag-bypass. Trots bantning, träning och läkemedel har cirka 40 barn i Sverige så svår övervikt att den kan bli livsfarlig.
Fetman har krupit så långt ner i åldrarna att kirurger vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg nu vill göra en studie och börja operera 14-17-åringar med så kallad mag-bypass - en operation som tidigare bara utförts på kraftigt överviktiga vuxna.
Mindre portioner
Vid en mag-bypassoperation leds maten direkt från matstrupen till tunntarmen utan att passera magsäcken, vilket gör att personen börjar äta mindre portioner och nyttigare mat.
– Det här handlar inte om någon som är lätt överviktig eller mullig. Detta är gravt överviktiga barn. Vi har goda skäl att tro att de resultat som vi fått efter operation på vuxna, även kommer att ge goda resultat när vi opererar barn, säger kirurgen Torsten Olbers vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Vuxna som opererats med denna metod har efter två år tappat uppemot 75 procent av sin övervikt. De kan äta normalportioner men behöver tillskott av vitamin och mineral.
Slipper diabetes
De flesta hade innan operationen drabbats av diabetes som efter operationen försvunnit. Risken för att drabbas av hjärtåkommor eller stroke har minskat väsentligt. Livskvaliteten och omgivningens bemötande sägs också kraftigt har förbättrats.
Det är dessa resultat som Torsten Olbers vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg hoppas att uppnå även med ungdomar.
Barn som vuxit färdigt
Men han tror inte att det kan bli aktuellt att operera exempelvis feta åttaåringar.
– Det tror jag i princip är helt uteslutet. Vi är inriktade på de som har vuxit färdigt, och som har genomgått puberteten, säger Torsten Olbers, kirurg vid Sahlgrenska.
Om etikprövningen går igenom kan de första ungdomarna opereras i höst.
Epp Anderson, SR Göteborg
epp.andersson@sr.se