LED kan bli trådlöst internet

1:35 min

Shuji Nakamura, en av årets Nobelpristagare i fysik, tror att lampor i framtiden kan utgöra ett trådlöst internetnätverk.

Energieffektiva LED-lampor belönas med årets Nobelpris i fysik. Men den teknik som ligger bakom kommer att användas till mycket mer framöver tror en av Nobelpristagarna, Shuji Nakamura, vid University of California i Santa Barbara.

LED-belysningen kommer inte bara att ge oss ljus utan också internet, vi kommer att kunna kommunicera genom lamporna.

Shuji Nakamura kallar det lifi, trådlöst internet genom lampor i exempelvis hemmet, affärer eller i gatlyktor. Att LED-lamporna ger oss internetanslutning blir möjligt genom att de består av halvledarmaterial, precis som komponenterna i våra datorer.

Som Vetenskapsradion berättade häromveckan kommer Köpenhamns nya LED-gatubelysning att bilda ett nätverk som ska hjälpa till att mäta vind, hålla koll på trafikläge och parkeringar. Nästa steg är alltså att göra lampsystemet till ett trådlöst nätverk. Om tio år går all vår kommunikation genom lamporna, tror Shuji Nakamura:

– Internet kommer finnas överallt, det kommer bli mycket snabbare och gratis, säger han.

Men om varje lampa har kontakt med mig och min mobil, finns det inte en risk att makten över tekniken hamnar i händerna på vem som helst som har en lampa på stan?

– Jo, det skulle kunna användas på fel sätt och jag vet inte vad man ska göra åt det. Men om ett barn försvinner på en stormarknad så kan man lätt hitta barnet om det har mobiltelefon med sig, det är ju bra, säger Shuji Nakamura.