SDU vill fälla regeringens budget

Ledningen för Sverigedemokraternas ungdomsförbund anser att moderpartiet ska fälla regeringen i budgetomröstningen i riksdagen på onsdag.

Det säger SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne till Ekot. Kasselstrand säger att man inte räds ett nyval.

– Vi borde sätta hårt mot hårt nu när socialdemokrater och moderater deklarerar att man inte tänker samtala med oss, inte tänker förhandla med oss, säger Kasselstrand till Ekot.

Vad vinner ni på att sätta hårt mot hårt?
– Vi vinner ett stort förtroende, en stor respekt, genom att vi visar att man inte bara kan hunsa runt med oss.

På en presskonferens i morgon ska Sverigedemokraterna ge besked hur de tänker agera när riksdagen på onsdag ska säga sitt om den rödgröna regeringens budget.

Om SD i slutomröstningen väljer att rösta på alliansens förslag faller regeringens alternativ och en regeringskris är ett faktum.

Nu uttalar sig Gustav Kasselstrand och William Hahne, som i helgen blev omvalda som ordförande respektive vice ordförande för partiets ungdomsförbund, för första gången i frågan. De tycker alltså inte att Sverigedemokraterna ska släppa igenom statsminister Stefan Löfvens budget.

Så här säger Willian Hahne, som också är ledamot i kommunfullmäktige i Stockholm.

– Det bästa för SD är att det blir ett nyval eftersom svenska folket ser hur de andra partierna beter sig, vilka sandlådefasoner de håller på med.

Finansminister Magdalena Anderssons utgångspunkt är att Sverigedemokraterna ska följa praxis på onsdag, det vill säga lägga ned sina röster så att regeringens budget går igenom.

Men SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand gör en annan bedömning.

– Jag tror att väldigt mycket talar för att moderpartiet faktiskt kommer att göra så här, säger han.

– Jag vet att det finns ett stort stöd för att moderpartiet ska sätta hårt mot hårt och rösta på alliansens budget. Det här är en uppfattning som egentligen är absolut vanligast i ungdomsförbundet och moderpartiet.