Irakkriget slagträ i brittisk valkamp

När den brittiska valrörelsen går in mot sin sista vecka inför valet nästa torsdag har Irakkriget kommit i förgrunden igen. Oppositionen satsar på att genom att sätta Irakfrågan i fokus försöka göra valet till en fråga om premiärminister Tony Blairs trovärdighet och karaktär

Fram till den här veckan har Irak varit både frånvarande och ständigt närvarande i den brittiska valkampanjen. Det är bara tre procent av britterna som säger att Irakkriget i sig är avgörande för hur de tänker rösta. Men förtroendeproblemet Irak är långt större än så, och uppfattningen att Tony Blair ledde landet i krig på falska premisser utbredd.

Fråga om trovärdighet
När oppositionen nu har tagit till Irakvapnet så är det den vidare frågan om Blairs trovärdighet de siktar in sig på.

– Vad kan folk tro på när de inte ens fick sanningen bakom ett beslut att gå i krig, säger liberaldemokraternas ledare Charles Kennedy.

Charles Kennedy vill gärna göra valet till en folkomröstning om Irak och Blairs trovärdighet. Som enda stora parti mot kriget har liberaldemokraterna röster att vinna på det.

Även konservativa till attack
Men till och med de konservativa, som själva stödde kriget, har gått till Irakattack.

Deras senaste valaffisch har en bild på Blair och texten ”om han är beredd att ljuga för att ta oss i krig är han beredd att göra det för att vinna ett val också”.

Blair själv har argt svarat med att säga att han tog ett svårt och impopulärt beslut om Irak, men att det handlar om just ett beslut som väljarna får ta ställning till, inte om några konspirationer eller lögner.

 Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se