Onsdag 27 april

Med Camilla Kvartoft

Överviktiga barn kan opereras

Svenska barnfetmaläkare vill börja operera barn med kraftig övervikt med så kallad mag bypass - ingrepp som hittills bara utförts på kraftigt överviktiga vuxna. Redan i vår kan de första operationerna genomföras på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Men är det verkligen nödvändigt att genomföra så drastiska operationer på 14-åringar? Torsten Olbers, kirurg på Sahlgrenska, medverkar 7.39 för att förklara vad det handlar om. Han diskuterar frågan med Marie Hamrén, som själv genomfört en liknande operation.

För lite stöd till tsunamioffer?

Fyra månader har gått sedan tsunamikatastrofen svepte med sig över 228 000 människoliv i södra Asien. Vid en minnesceremoni i Stockholm i går tändes ett ljus för var och en av de 544 saknade eller omkomna svenskarna. P1-Morgons Katja Magnusson var där. Reportage klockan 6.25.
Många anhöriga till offren i flodvågen har nu kommit in i en ny svår fas som handlar om att förstå att vardagen ska genomlevas utan att dom saknade kommer tillbaka. Och vägen tillbaka försvåras av att myndigheterna inte ger det stöd som behövs. Det menar den nystartade föreningen SIV, svenska internationella volontärer. Klockan 7.21 diskuterar Charlotta Ölander från SIV vad svenska myndigheter gjort och inte gjort, med Kerstin Wigzell från Rådet för stöd och samordning efter flodvågen.

Historisk dag i Libanon

I går skrevs historia i Libanon. De sista syriska trupperna lämnade libanesisk mark, efter 29 års närvaro i Libanon. Johan Gärde, religionspsykolog vid Notre Dame-universitetet i Beirut berättar om känslorna i ett land som genomgått förändringar som ingen trodde möjliga klockan 6.15.

Musik mot våld

Efter det så kallade Piteåuppropet som startades efter att en kvinna mördats av sin man i Piteå i oktober föra året har nätverk mot mäns våld mot kvinnor startats på ett 40 tal platser i landet. Bland annat i förorten Rinkeby i Stockholm där mansgruppen ska jobba för att lösa den speciella problematik som finns där: det så kalllade hedersvåldet. Vilket bland annat resulterat i en ny låt som nu är utlagd på nätet och som handlar om att mäns våld mot kvinnor är oacceptabelt. P1-Morgons Peter Johansson har besökt Rinkeby. Reportage klockan 6.20.

Risker för unga killar på nätet

Sedan en 30-årig man häktats i Malmö, misstänkt för sexuellt utnyttjande av ett stort antal flickor som han fått kontakt med på Internets ungdomssajter, så talas det mycket om riskerna för unga tjejer som chattar och lägger ut bilder på nätet. Men också unga killar, framförallt homosexuella, riskerar att råka illa ut. På RFSL (Riksförbundet för sexuellt likaberättigande) i Stockholm arbetar man aktivt med att informera unga homosexuella killar om riskerna med kontakter via nätet. Klockan 6.39 medverkar Marie Karlsson, som är ungdomsansvarig RFSL Stockholm.

Blommor och bin på pränt

Just nu pågår den största kartläggningen av Sveriges flora och fauna sedan Carl von Linnés dagar. Det är det Svenska artprojektet på Sveriges lantbruksuniversitet som fått i uppdrag av riksdagen att sprida kunskapen om den svenska naturen till allmänheten. De över 100 böckerna ska bli så begripliga och pedagogiska att vem som helst ska kunna förstå. P1-Morgons reporter Niklas Forsberg rapporterar om satsningen från Lantbruksuniversitetet i Uppsala, klockan 6.42.

Feminist eller liberal - eller båda?

Nybildade Feministiskt Initiativ FI vill locka väljare från båda politiska blocken i kampen för att avskaffa den patriarkala ordningen. Om FI kan komma att locka borgerliga väljare är ännu en öppen fråga men även borgerligheten har reagerat på hotet från ett feministparti. I dag ska de fyra borgerliga partierna presentera tre viktiga jämställdhetsfrågor som de vill prioritera. Men att vara feminist och samtidigt kalla sig liberal är en omöjlig kombination. Det tycker Thomas Idergard, samhällsanalytiker, som för snart tio år sedan var ordförande för moderata ungdomsförbundet. 8.15 debatterar han frågan med Hanne Kjöller, ledarskribent på oberoende liberala Dagens Nyheter.

Ny proteströrelse i Egypten

I dag, onsdag, planeras demonstrationer på flera håll i Egypten mot president Hosni Mubaraks styre. Demonstranterna kräver politiska reformer och framför allt att regeringen upphäver de undantagslagar som har gällt i Egypten sedan mordet på den förre presidenten Anwar Sadat 1981. Och bakom protesterna ligger en ny politisk rörelse som kallar sig Kefaya. Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Christer Fridén berättar mer i sitt reportage klockan 8.25.

producent Estrid Bengtsdotter