Pussy Riot bakom nystartad nyhetssajt om ryska rättssystemet

2:43 min

För snart ett år sedan släpptes de båda medlemmarna i det ryska konstnärskollektivet Pussy Riot ur fångläger. Det första Nadja Tolokonnikova och Maria Aljochina gjorde var att grunda den oberoende organisationen Rättszonen för fångars rättigheter i Ryssland. 

Sedan ett par månader tillbaka har verksamheten utökats med nyhetssajten Mediezonen som bevakar ryska domstolar, fängelser och människorättsfrågor. Kulturnytt har besökt Mediezonens redaktion i Moskva.

– Här inne sitter den juridiska delen av verksamheten, "Rättszonen". Vi försöker hålla den lite avskild från det redaktionella arbetet, säger Sergej Smirnov på Mediezonen.

De båda systerorganisationerna sitter i var sitt kontorsrum med gemensam ingång från gatan i det gamla fabriksområdet Vinzavod, numera framför allt ett kluster för samtidskonstgallerier i centrala Moskva.

Smirnov på Mediezonen säger att mycket av materialet på nyhetssajten kommer från rättshjälpsarbetet i rummet intill:

– Vi är inga renodlade människorättsaktivister men heller inte 100 procent journalister i klassisk mening, säger Sergej Smirnov som själv har en bakgrund som krigskorrespondent och politisk journalist. Under de senaste åren har han skrivit alltmer om hur ryska oppositionella döms till långa fängelsestraff för diffusa brott.

– Det mest kända fallet är förstås konstnärskollektivet Pussy Riot där ett par medlemmar satt i fångkoloni för att ha genomfört en politisk aktion i en katedral. Så när frågan kom från Pussy Riot-medlemmarnas egen organisation om att starta en nyhetssajt blev Smirnov intresserad.

Mediezonen finansieras genom olika insamlingar som Nadja Tolokonnikova och Maria Aljochina i Pussy Riot genomför runt om i världen. Än så länge har redaktionen inte känt av några påtryckningar från myndigheterna och de hade heller inga problem att officiellt registrera sig som medieorganisation.

Men Sergej Smirnov säger att situationen när som helst kan förändras.

– När vi för en vecka sedan skrev om en nynazistisk dödspatrull som i domstolsförhör påstod sig ha agerat på uppdrag av personer i Kreml försökte genast någon utifrån belasta vårt datasystem, säger Smirnov.

Just bristen på rättssäkerhet i Ryssland har blivit en alltmer central fråga i takt med att det stiftas nya lagar som begränsar medborgarnas rättigheter och att allt fler dissidenter hotas av fängelsestraff.

Sergej Smirnov på Mediezonen säger att alla dessa rättsfall egentligen bara har ett syfte: att hålla människor borta från gatuprotester. - Kremls största skräck är att demonstrationerna från vintern 2011-2012 skulle komma tillbaka.